Proslava mature, da ili ne? Ružić: "Bolje da im ponudimo nešto, nego da sami prave okupljanja" VIDEO

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je bolje da se učenicima ponudi neka varijanta proslave mature nego da se oni sami organizuju.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2021.

09:31

Proslava mature, da ili ne? Ružić:
Depositphotos/archideaphoto

Na pitanje zašto se o državnoj maturi toliko priča kada ona još uvek neće biti implementirana u obrazovni sistem, ministar Ružić odgovara da je reč o ozbiljnoj reformi i da to zahteva da se javnost informiše o njoj na pravi način.

"Ne najavljujemo, mi smo odlučili već i izmene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju se nalaze u parlamentu. Mislim da je to jedan krupan reformski iskorak, na njemu se dugo nije radilo na adekvatan način. Važno je da taj proces ne radimo na jedan brzoplet način. Pre pet ili šest meseci smo uradili dosta na tom polju. Prošle nedelje smo imali sastanke sa predstavnicima obrazovnih ustanova bez kojih ne možemo ovo da sprovedemo", rekao je Ružić za TV Prva.

Informacije i pojedinosti o tome kako će državna matura funkcionisati moraju na vreme da dođu do onih kojima su one najvažnije - dece i roditelja, objašnjava ministar.

"Važno je da učenici, a i roditelji budu upoznati na vreme sa procedurama. Mi smo pilotiranje uradili u oktobru mesecu prošle godine, planirano drugo pilotiranje će biti organizovano u aprilu sledeće godine. Ono što je važno je tehnički momenat, a to je izrada softvera. Nije preuranjeno pričati o državnoj maturi, upravo je važno da ukažemo na elemente državne mature", tvrdi Ružić.

Završni ispit će biti krajem juna, rekao bih da je to sasvim dovoljno vremena za decu da se pripreme.
Komentarisao je i snimak iz IX gimnazije, na kom se čuje kako učenica pita direktorku za matursku proslavu, odmah potom sledi njen neprimeren odgovor, koji je naišao na oštru reakciju javnosti.

"Mi imamo u Srbiji 1.750 škola što osnovnih, što srednjih... Naravno ovo sam i video i čuo. Mislim da je to nešto što je pre svega u vokabularu nedopustivo, ali je isto tako važno da na jedan institucionalizovan način rešavamo pitanje proslave mature. Mi smo juče uputili jedan upit kriznom štabu, da se sagledaju mogućnosti da deca koja završavaju srednju školu, urade to u dvorištu škole kao i dosad. Bolje da to uredimo, nego da sami organizuju nešto", objašnjava Ružić.

Hoće li ove godine biti maturskih proslava još nije poznato, ali se intenzivno radi na iznalaženju rešenja, kaže ministar.

"Tokom iduće nedelje ćemo sagledavati mogućnosti, najvažnije je da sačuvamo zdravlje populacije. Mislim da smo na dobrom putu", kaže ministar Ružić.

Ministar je objasnio da je digitalizacija u periodu epidemije koronavirusa pokazala svoju moć i da svakako treba raditi.

"Digitalizacija kao jedan proces na kome je i premijerka insistirala, a mnogi su bili neverne Tome, se pokazala kao društveni proces koji svi mi živimo. Bilo da govorimo o reformi javne uprave, ili obrazovanja. U pandemiji se pokazalo da je to najvažniji alat da bismo se adaptirali na vreme", kazao je Ružić.

Ocene će biti zaključene u prostorijama škole kako to zakon i propisuje, a svi će imati mogućnost da poprave ocene ukoliko to žele, dodao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: