28.000 vojnika iz 26 država s jedne strane, srpska i ruska vojska s druge

Cilj američkih snaga na vojnoj vežbi "Branilac Evrope 21" je brzo prebacivanje. Ona se od maja do juna održava u regionu, uz učešće 28.000 vojnika iz 26 država

Izvor: Beta
Podeli
EPA/SERGEI ILNITSKY/Ilustracija
EPA/SERGEI ILNITSKY/Ilustracija

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža pozivajući se na svoja saznanja, cilj vežbe je provera sposobnosti brzog prebacivanja jedinica i odbrane saveznika iz regiona Crnog mora i Balkana od eventualnog napada neprijateljskih snaga.

Kako se dalje navodi, u delu vežbe koji se odigrava u jugoističnoj Evropi, predviđeno je da snage SAD podrže saveznicu iz pojasa Crnog mora i Balkana a zadatak je poveren 53. pešadijskoj brigadi Kopene vojske SAD, koja je deo Nacionalne garde Floride.

Glavni deo vežbe, u kojem učestvuje ta američka jedinica, odvija se pod nazivom "Trenutni odgovor 21" na teritoriji BiH, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije i Albanije.

Angažovana američka brigada ima nešto više od 4.000 vojnika. Čine je tri laka pešadijska bataljona, izviđački skvadron i bataljoni sa minobacačima i vučnim haubicama.

Te snage podržavaju inženjerijski bataljon i bataljon za podršku. "Brigada sa Floride nema svoje tenkove, višecevne lansere raketa, protivvazduhoplovnu odbranu, borbene i transportne helikoptere, niti višenamenske borbene avione. Sve to dolazi iz drugih jedinica vojski SAD i savezničkih zemalja koje joj pružaju podršku kroz raznovrsne segmente vežbe 'Branilac Evrope 21'", navodi se.

Portal dodaje da ono što je novina vežbe i odudara od američkih vežbi prethodnih godina jeste masovna upotreba sredstava PVO - od lakih sistema avendžer do oruđa velikog dometa kao što je patriot.

"Zanimljivost je i transport 53. brigade i drugih snaga iz SAD. Vojnici su masovno transportovani civilnim avionima koji u slučaju ratu mogu da se koriste za prevoz trupa. Oprema brigade je iz luke Džeksonvil u Floridi prebačena u Jadran brodom. Sve vreme odvija se veoma živa saradnja sa američkim saveznicima iz NATO i Partnerstva za mir, pre svega sa zemljama čije će luke, aerodrome i vojne poligone korisiti Amerikanci na vežbi", dodaje se.

Vežba je počela u maju i trajaće do juna. Okuplja oko 28.000 vojnika iz 26 država koji simultano vežbaju na oko trideset poligona. Najveći deo ovogodišnjih aktivnosti je na prostoru Balkana i regiona Crnog mora.

S druge strane, u Srbiji, iza čijih granica se odvija ta vojna vežba, počele su antiterorističke vojne vežbe ruske i srpske vojske. U njima učestvuju jedinice za specijalne operacije Srbije i Rusije, piše Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu