Ponovo preti sukob između Jermenije i Azerbejdžana?

Jermensko ministarstvo odbrane kaže da ne odbacuje mogućnost upotrebe sile ukoliko azerbejdžanske snage ne napuste jermensku teritoriju u razumnom roku.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2021.

23:46

Ponovo preti sukob između Jermenije i Azerbejdžana?
EPA-EFE/ RICARDO GARCIA VILANOVA

"U slučaju nedostatka mirnog rešenja u razumnom roku, ukoliko se azerbejdžanske snage ne vrate na njihove početne pozicije, jermenske oružane snage imaju pravo da reše problem, pa i silom", navodi se u saopštenju koje je preneo TAS S.

Ministarstvo je još jednom naglasilo da je bilo kakvo kršenje zakona jermenske države apsolutno neprihvatljivo i da azerbejdžanske trupe moraju da napuste jermensku teritoriju.

Iz Jerevana su pozvali da se ovo pitanje reši mirnim putem i zatražili su međunarodno posredništvo.

Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo 12. maja da su azerbejdžanske oružane snage pokušale da izvedu "određene operacije" na granici u provinciji Sjunik u nameri da "prilagode granicu".

Posle reakcije Jermena, Azerbejdžanci su prestali sa aktivnostima i pristali su na razgovore kako bi se smirila situacija.

Istog dana, vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan je odražo sastanak bezbednosnih snaga, na kojem je opisao situaciju kao kršenje jermenske teritorije.

On je tada rekao da su Azerbejdžanci prešli granicu i ušli tri i po kilometra unutar Jermenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: