"Povećajte prisustvo u Crnom moru"

Komandant Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Ruslan Homčak, tražio je od NATO da pojača prisustvo crnomorskom regionu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Deposit/RailwayFX
Foto: Deposit/RailwayFX

Homčak je boravio u sedištu Alijanse u Briselu gde je imao niz sastanaka sa zvaničnicima saveza.

Između ostalih, razgovarao je sa komandantom združenih snaga NATO u Evropi Todom Voltersom o „aktuelnim pitanjima međunarodne i regionalne bezbednosti, kao i o situaciji u Donbasu“.

"Tokom sastanaka razgovaralo se o jačanju vojnog dijaloga između vojske Ukrajine i snaga zemalja-članica NATO, kao i o aktuelnim pitanjima vojne saradnje. Konkretno, bilo je reči o povećanju prisustva pomorskih i vazdušnih snaga saveznika u Crnom moru“, navodi se u saopštenju pres službe Generalštaba ukrajinske vojske.

Kako se dodaje, jedan od važnih pravaca saradnje biće i povećanje obima i broja zajedničkih multinacionalnih vojnih vežbi na teritoriji Ukrajine.

„Kako bi se intenzivirala ta korisna praksa pozvali smo naše strane partnere da učestvuju u strateških vežbama ’Združeni napori 2021’ u septembru “, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je nedavno ukazao da Kijev nastoji da destabilizuje situaciju u Donbasu, dok Amerika i NATO nastavljaju sa provokativnim aktivnostima oko Crnog mora. Kao odgovor na sve ove aktivnosti Rusija jača borbeni potencijal snaga Južnog vojnog okruga, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu