Zeman objasnio: Zašto se izvinio srpskom narodu?

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman rekao je da se tražeći oproštaj od srpskog naroda za NATO agresiju 1999. godine oslobodio dugotrajne traume.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2021.

21:21

Zeman objasnio: Zašto se izvinio srpskom narodu?
EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Tekst pod naslovom "Izvinjavam se srpskom narodu" objavio je na Fejsbuku pres-sekretar predsednika Zemana Jirži Ovčaček.

"Razgovarali smo sa gospodinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu, koje se manifestovalo, na primer, 1938. godine, kada su nas izdali zapadni saveznici, a takođe i 1968. godine, kada su nas izdali naši istočni saveznici. Čovek ne bira. U oba slučaja, srpski narod nam je izrazio podršku. A mi smo im odgovorili bombardovanjem", rekao je Zeman.

"Zbog toga želim da iskoristim priliku da se u svoje ime izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. I voleo bih, da kao osoba, tražim oproštaj od srpskog naroda. Smetalo mi je sve ovo vreme", dodao je.

Zeman je istovremeno podsetio da je Češka u vreme donošenja odluke o bombardovanju Jugoslavije bila članica NATO-a tek nekoliko nedelja.

"Bili smo poslednji (od zemalja NATO-a) koji smo dali saglasnost za bombardovanje i očajnički smo tražili da nam se bar jedna zemlja pridruži i suprotstavi napadu, ali smo ostali sami. Ali to nas ipak ne opravdava jer to je bila manifestacija nedostatka hrabrosti. Ovim izvinjenjem i traženjem oproštaja oslobodio sam se godina traume, jer pokajanje oslobađa i, kako su Latini rekli, dixi et salvavi animam meam - 'Rekao sam i spasao sam dušu'", navodi Zeman.

Češka je primljena u NATO 12. marta 1999. godine, a 12 dana kasnije počelo je bombardovanje tadašnje Jugoslavije od snaga Severnoatlantskog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: