SAD puštaju trojicu zatvorenika iz Gvantanama?

Administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena planira da oslobodi trojicu zatvorenika iz zatvora Gvantanamo bej, koji se tamo nalaze već 20 godina bez suđenja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/stillfx
Foto: Depositphotos/stillfx

Najstariji zatvorenik Saifula Parača (73) iz Pakistana, oslobođen je odlukom uprave zatvora, kao i još dva zatvorenika, rekla je advokat Parače Šelbi Saliven-Benis, koja ga je predstavljala na saslušanju u novembru, preneo je danas Dejli mejl.

Preostala dvojica zatvorenika su identifikovani kao Abdul Rabani (54) iz Pakistana i Utman Abdul Rahim Mohamedan Utman (40) iz Jemena.

Bajdenova administracija je navela da namerava da nastavi sa u pravcu zatvaranja zatvora u Gvantanamu, a što je bivši predsednik Donald Tramp usporavao, dodaje Dejli mejl.

Paračin advokat kaže da smatra da će se njen klijent vratiti kući u narednih nekoliko meseci.

To ne znači da je njegovo oslobađanje momentalno, ali je veliki korak pre nego što vlada SAD bude razgovarala sa Pakistanom o njegovom povratku u domovinu, dodala je.

U obaveštenju nije bilo detalja o odluci i zaključku da Parača "ne predstavlja više pretnju za SAD", rekla je Saliven-Benis.

"Pakistan ga želi nazad, a prema našim shvatanjima nema prepreka za njegov povratak", rekla je ona.

Iz Pentagona zasad nisu ništa komentarisali.

Kada je reč o Utmanu, za njega se u početku verovalo da je pomoćnik Osame bin Ladena, ali su optužbe protiv njega odbačene, rekla je njegov advokat Bet Džejkob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu