SZO upozorava: Nije gotovo i neće... - Niko nije bezbedan?

SZO je upozorila da, uprkos padu broja obolelih i umrlih od kovida 19 u svetu i većem broju vakcinisanih u određenim zemljama, pandemija nije gotova.

Izvor: Glas Amerike
Podeli
Shutterstock/ theskaman306
Shutterstock/ theskaman306

Direktor SZO Tedros Gebrejesus je na brifingu u Ženevi rekao da je uočljiv pad broja umrlih i obolelih drugu nedelju zaredom, ali upozorio da se u bogatijim zemljama razvija svest o tome da je pandemija gotova jer imaju veliki broj vakcinsanih, dok je u drugim delovima sveta situacija veoma ozbiljna.

"Pandemija kovida 19 je daleko od kraja i neće biti gotova nigde dok ne bude gotova svugde", kaže direktor SZO.

Tedros Gebrejesus upozorava da nove varijante, slabi zdravstvveni sistemi, polovična primena mera zaštite, kao i manjak medicinskih sredstava i vakcina pogoršavaju situaciju u siromašnijim zemljama. To, kako objašnjava, kompromituje nabavku vakcina na globalnom nivou i podvlači da Kovaks program uskoro ostaje bez vakcina.

Program distribucije vakcina siromašnim zemljama oslanjao se na vakcine iz Instituta za serume u Indiji, koji proizvodi vakcinu Astrazeneke. Ali mnoge od tih vakcina neće izaći iz Indije jer su potrebne tamošnjem stanovništvu, koje se bori sa virusom.

Šef SZO je upozorio da će Kovaks do kraja juna imati 190 miliona doza manje nego što je planirano, a da je do sada isporučeno 65 miliona doza u 124 zemlje. Ali Kovaks i dalje zavisi od zemalja donatora i ispunjavanja obaveza proizvođača da daju vakcine.

Tedros Gebrejesus je rekao da proizvođači Astrazenekine vakcine polako povećavaju količine proizvedenih vakcina, ali da drugi to ne rade. Fajzer je obećao da će ove godine Kovaksu dati 40 miliona vakcina, ali tek u drugoj polovini godine.

"Vakcine su nam potrebne odmah kako bismo ih podelili što pre", kaže Tedros Gebrejesus.

Pozvao je i bogate zemlje koje imaju viškove vakcina da podele siromašnijima.

"Moramo da postavimo zajednički cilj i vakcinišemo odraslu populaciju što pre. Niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni", kaže šef SZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu