Gaza je mutna; Ali zašto?

Pojas Gaze, koji je jedno od najgušće naseljenih područja na svetu, mutan je na Gugl mapama, odnosno satelitske slike su u niskoj rezoluciji.

Izvor: index.hr

Utorak, 18.05.2021.

14:04

Gaza je mutna; Ali zašto?
Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Kako navode strani mediji, te slike su mutne, iako su dostupni snimci mnogo boljeg kvaliteta.

Primera radi, u Gazi jedva da je moguće da se vide automobili na ulicama, dok se u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, vozila jasno raspoznaju, te je čak moguće da se vide i ljudi na ulicama.

Satelitski snimci postali su važan faktor tokom izveštavanja o izraelsko-palestinskom sukobu, ali su vlasti izrazile zabrinutost da bi detalji na fotografijama mogli da ugroze sigurnost zemalja.

Analitičari i istražitelji pokušavaju putem satelitskih snimaka da potvrde područja raketne paljbe i ciljanih zgrada u Gazi i Izraelu.

"Od Izraela i palestinskih teritorija ne dobijamo satelitske slike visoke rezolucije, što nam otežava situaciju", kazao je istražitelj Samir za BBC.

Međutim, nisu mutni samo satelitski snimci koje šalju Gaza i Izrael. To područje ima nisku rezoluciju i na Gugl Ertu.

"Najnoviji snimak Gugl Erta je iz 2016. i potpuno je beskorisna. S druge strane, zumirao sam neko nasumično ruralno područje u Siriji i od tada je snimljeno više od 20 slika, u vrlo visokoj rezoluciji", napisao je na Tviteru novinar Arik Toler.

Gugl navodi kako mu je cilj "da redovno stavlja nove snimke gusto naseljenih mesta", ali to očigledno nije slučaj s Gazom, javljaju svetski mediji.

BBC je razgovarao s kompanijama Gugl i Epl, te ih je pitao za problem niske rezolucije izraelsko-palestinskog područja.

Epl je saopštio da radi na ažuriranju mapa na veću rezoluciju, a Gugl ističe kako im snimci dolaze iz različitih izvora te da razmatra "mogućnost ažuriranja svojih fotografija kada budu dostupne one sa višom rezolucijom".

"S obzirom na važnost trenutnih događaja, ne vidim zašto bi se komercijalni snimci ovog područja i dalje trebalo da namerno da budu u nižoj rezoluciji", napisao je na Tviteru istraživač Nik Voters, koji koristi javno dostupne informacije otvorenog koda.

Javne platforme, kao što su Gugl Ert Epl maps svoje satelitske snimke nabavljaju od drugih kompanija.

Kompanije Maksar i Planet labs već sada nude snimke Izraela i Gaze u visokoj rezoluciji.

Ove mnogo kvalitetnije slike mogu da otkriju detalje do pola metra ili manje. Planet labs potvrdio je za BBC da pruža slike u rezoluciji od 50 cm. Međutim, istražitelji otvorenog koda se u velikoj meri oslanjaju na besplatni softver za mapiranje i nemaju često pristup slikama visoke rezolucije, koje je bi trebalo dodatno da se plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: