Tajna vojska Pentagona: Prkose zakonima, "najveća sila koju je svet ikada video"

Vojska Sjedinjenih Američkih Država koristi široku mrežu vojnika, civila i plaćenika koje koristi za tajne misije u inostranstvu i na svojoj teritoriji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/happyalex
Foto: Depositphotos/happyalex

Američka vojska dobija novi izgled: Karmin za žene i lak za nokte za muškarce

DW: Koliko je Nemačkoj potrebna američka vojska?

Armija duhova spasla je hiljade života: Kako su četiri američka vojnika podigla tenk od 40 tona?

Takođe, oni se koriste i za manipulaciju na društvenim mrežama. Kako javlja Njuzvik, ovaj list je posle dvogodišnje istrage došao do saznanja da američka vojska navodno koristi oko 60.000 tajnih operativaca, koji u većini slučajeva koriste lažne identitete prilikom izvršavanja zadataka, prenosi Raša tudej.

Prema pisanju američkog lista, Pentagon koristi operativce u "realnom životu", ali i u virtuelnom svetu, a neki su čak postavljeni u privatnim biznisima i poznatim kompanijama.

Ovaj program je navodno 10 puta veći od tajne službe CIA, čime je postala "najveća tajna sila koju je svet ikada video", tvrdi Njuzvik.

Međutim, kako se navodi, prava veličina ovog obaveštajnog aparata "armije u senci" i dalje ostaje čuvana tajna. Niko ne zna kolika je veličina tog programa, a američki Kongres nikada nije održao saslušanje u vezi sa oslanjanjem vojske na ovaj segment.

Njuzivk piše da skoro da nema nikakve transparentnost u delovanju ovog dela vojske, i ističe da taj angažman prkosi "američkim zakonima, Ženevskim konvencijama i pravilima ratovanjima“.

Pretpostavlja se da polovina ovih snaga čini osoblje za specijalne operacije koji jure teroriste u ratnim zonama i dejstvuju u „crvenim tačkama“ kao što su Severna Koreja i Iran.

Vojna obaveštajna služba navodno čini drugi najveći deo te "tajne vojske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu