Španija rasporedila vojne trupe na granici sa Marokom

Španska vlada rasporedila je vojne trupe u Seuti da patroliraju granicom sa Marokom, nakon što je nekoliko hiljada migranata doplivalo u tu špansku enklavu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.05.2021.

11:39

Španija rasporedila vojne trupe na granici sa Marokom
Foto: EPA-EFE/Esteban Biba

To je danas izjavio jedan neimenovani izvor iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Vojnici će patrolirati granicom zajedno sa španskom policijom.

"To odmah stupa na snagu", rekao je izvor, ne precizirajući koliko će vojnika biti rasporedjeno, prenosi agencija Rojters.

Portparol delegacije španske vlade u Seuti je poručio da će vojnici saradjivati s policijom na osetljivim područjima u enklavi u održavanju reda na ulicama.

"Čak 6.000 Marokanaca, uključujući oko 1.500 maloletnika, doplivalo je juče i danas do Seute", izjavio je španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska.

Istovremeno, predsednik španske vlade Pedro Sančes je izjavio da će Španija po svaku cenu "braniti integritet" Seute.

"Moj prioritet u ovom trenutku jeste da vratim normalnost u Seutu. Njeni gradjani moraju znati da imaju apsolutnu podršku vlade Španije kako bi se obezbedila njihova sigurnost i odbranio njihov integritet pred bilo kojim izazovom", napisao je na Tviteru Sančes, koji je otkazao putovanje u Francusku zakazano za danas.

Seuta, sa 80.000 stanovnika, enklava je koja se nalazi na samom severu Maroka preko puta Gibraltara. Španske enklave Seuta i obližnja Melilja odavno privlače afričke migrante koji pokušaju da se "dokopaju" Evrope u potrazi za boljim životom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: