Sprečen šverc oko pet tona nafte

Carinici su u zajedničkoj akciji sa Upravom kriminalističke policije otkrili slovački brod sa kog je u cisternu na obali crevom pretočeno gotovo tri tone nafte.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.05.2021.

10:34

Sprečen šverc oko pet tona nafte
Ilustracija: Depositphotos/ stevanovicigor

Plovilo je otkriveno u noći između 15. i 16. maja, a Uprava carina navodi u saopštenju da je pre nedelju dana, takođe na brodu koji je plovio pod slovačkom zastavom otkriven "višak" od gotovo dve tone pogonskog goriva.

Poslednji slučaj desio se na dvanaestom kilometru reke Save, kada je brod "Westland" zatečen u blizini brodogradilišta kod Makiša, sa zakačenim crevom za pretakanje goriva, čiji je drugi kraj vodio do cisterne na obali. Dodaju da kada su carinici radi kontrole ušli na brod, na njemu nije bilo nikoga od članova posade, da bi se tek nešto kasnije pojavio zapovednik, srpski državljanin (54).

Kontrolom brodske dokumentacije i detaljnim merenjem pogonskog goriva u brodskim tankovima utvrdjen je manjak od 3.000 litara dizel goriva, taman onoliko koliko je sa njega istočeno u cisternu na obali. Zbog elemenata krivične odgovornosti dalju nadležnost u ovom slučaju preuzeli su policija i tužilaštvo.

Carinici su i pre nedelju dana na graničnom prelazu Veliko Gradište kontrolom slovačkog broda "Toro IV" otkrili "višak" od oko 1.800 litara nafte u odnosu na prijavljenu količinu.

Prekršaj je otkriven nakon merenja goriva u strukturnim i pomoćnim taknkovima, kada se ispostavilo da je u njima skoro dve tone nafte više u odnosu na količinu koja je prijavljena kroz brodsku dokumentaciju.

Ishod prekršajnog postupka vodjenog protiv zapovednika broda ukrajinskog državljanina (52) pored novčane kazne je i obaveza da plati carinsku vrednost robe koja se ne može fizički oduzeti, kao i uvozne dažbine i posebne naknade za neprijavljeno gorivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: