Misteriozni sindrom "kosi" zvaničnike po Beloj kući?

Vašington -- Bela kuća još istražuje slučajeve misteriozne bolesti pošto su krajem 2020. dva državnika u Vašingtonu doživela iznenadne simptome slične Havanskom sindromu.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Vacclav
Ilustracija: Depositphotos/Vacclav

Misterija "Havanski sindrom" se nastavlja: Tajni rat protiv CIA i američkih diplomata?

"Sindrom Havana": Kuba usmerenim radio frekvecijama izaziva misteriozne simptome kod američkih diplomata

"Ovo je gore od haosa"

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog travnjaka na južnoj strani Bele kuće kada je jednom čelniku iznenada pozlilo. Imao je glavobolju i nesanicu, što spada u samo blage simptome, te ih je izgubio posle nedelju dana.

Drugi funkcioner takođe je imao napad u blizini ulaza u Belu kuću, potvrđeno je za CNN od strane dva izvora. Međutim, ovaj državnik imao je ozbiljnije simptome, pa mu je bila potrebna lekarska pomoć

Obaveštajni krugovi još uvek nisu sigurni šta uzrokuje ove simptome. CNN je dobio potvrdu iz više izvora da je "bolest" dijagnostifikovana kod dvojice članova Veća za nacionalnu sigurnost u novembru 2020. godine, jedan dan posle predsedničkih izbora, odnosno drugi slučaj nekoliko nedelja kasnije.

Inače, Havana sindrom nije nepoznanica u američkim obaveštajnim i diplomatskim krugovima. Od njega je oboljelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika širom sveta.

Prema navodima svetskih medija slučajevi izazivaju veliku zabrinutost. Istražitelji pokušavaju pet godina da objasne neobična iskustva o kojima su izveštavali američke diplomate i drugi zaposleni američke vlade na Kubi, u Rusiji, Kini i dr.

Žrtve Havanskog sindroma opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi ponekad praćen izrazitim šumom u ušima. Neki kažu da su im simptomi nestajali tako što bi prešli u drugu prostoriju, pa bi se tek onda vratili.

Svetski mediji ističu da broj slučajeva raste na svetskom nivou, a "Njujork tajms" tvrdi da je u poslednjih pet godina registrovano više od 130 slučajeva širom planete.

CNN piše da detektovanih slučajeva ima i u Evropi.

Zvanično objašnjenje

SAD su u decembru 2020. godine prvi put je ponudio objašnjenje misterioznih simptoma koje su imale američke diplomate u ambasadi u Havani, po čemu je sindrom i dobio ime.

Simptomi odgovaraju "uticajima energije usmerene pulsirajuće radio frekvencije", objavljeno je tada u izveštaju Nacionalne akademije za nauku i inženjerstvo.

Havanski sindrom bio je predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija predstavništva poput Kube, Kine, ali i ćutanja američke vlade o ovoj pojavi. Međutim, izveštaj od prošle godine predstavlja prvo zvanično objašnjenje Vašingtona o misterioznoj bolesti, iako ono nije definitivno prema navodima svetskih medija.

Pored frekvencije, u izveštaju se navodi i "mogućnost više povezanih faktora, među kojima su psihološki i socijalni faktori".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu