Vrhovni sud razmatra: Ograničiti pravo na abortus?

Vrhovni sud SAD razmotriće zakon o abortusu države Misisipi što bi moglo relativizovati presudu iz 1973. kojom je legalizovano pravo na abortus širom zemlje.

Izvor: Glas Amerike

Utorak, 18.05.2021.

07:47

Vrhovni sud razmatra: Ograničiti pravo na abortus?
Foto: Depositphotos/ vilevi

Ta najava vratila je nadu delu konzervativne zajednice u SAD da bi u upotrebu mogao biti vraćen zakon američke države Misisipi, kojim se abortus zabranjuje nakon 15. nedelje trudnoće, izvestila je agencija Rojters.

Slučaj će biti razmatran tokom sledećeg perioda sesija Vrhovnog suda, koji počinje u oktobru i završava se u junu 2022. Sudsko veće, u kom dominira konzervativna većina, razmatrati zakon države Misisipi. U zavisnosti od epiloga mogao bi se otvoriti put da presuda doneta pre 48 godina, koja je predstavljala temelj za legalizaciju abortusa bude opovrgnuta, što je dugogodišnji cilj američkih verskih konzervativaca.

U sudskoj odluci odluci Ro protiv Vejda, potvrđenoj 1992. Precizirano je da države ne mogu da zabrane abortus između 24. i 28. nedelje starosti ploda. Zakon države Misisipi, kojim je abortus regulisan, zabranjuje ga znatno ranije.

Takođe, presudom Ro protiv Vejda ženama je na temelju ustavnog prava na ličnu privatnost omogućen abortus. Sud je u odluci iz 1992. u okviru postupka koji se vodio u američkoj državi Pensilvanija, ponovio presudu iz 1973. i zabranio donošenje zakona koji, kako je tada obrazloženo, neprikladno opterećuju mogućnost žena da abortiraju.

Protivnici abortusa u Americi nadaju se da će Vrhovni sud ograničiti ili čak poništiti presudu Ro protiv Vejda iz 1973. Inače, sastav sudija Vrhovnog suda prošle godine, sa 5:4 u korist konzervativne većine, promenjen je na 6:3 – nakon što je na položaj sudije imenovana Ejmi Koni Beret, koju je na tu funkciju predložio bivši predsednik Donald Tramp. Beret je u sudu zamenila pokojnu Rut Bejder Ginzberg - sudije čija su dostignuća u oblastima zaštite ljudskih prava, seksualnih manjina, prava žena - mnogobrojnim poštovaocima postala životna inspiracija.

Zakon donet u državi Misisipi 2018, kao i drugi slični u državama predvođenim republikancima, usvajani su sa punom svešću da su u potpunoj suprotnosti sa presudom Ro protiv Vejda.

Pošto je Ženska zdravstvena organizacija Džekson, jedina klinika u Misisipiju na kojoj je moguće podvrći se abortusu, uputila tužbu u nameri da blokira tu meru – federalni sudija je presudio protiv države. Isti zaključak usvojio je i apelacioni sud u Nju Orleansu - uputivši državu da se žali Vrhovnom sudu.

"Države mogu da regulišu postupke prekida trudnoće sve dok neprimereno ne opterećuju prava žena - ali ne mogu zabraniti pobačaje. Zakon o kome je reč zabranjuje", objasnio je u svojoj presudi sudija Patrik Higinbotam.

Abortus je i dalje tema o kojoj američka javnosti ima duboko podeljeno mišljenje. Hrišćanski konzervativci najviše mu se protive. Podvrgavanje tom medicinskom zahvatu prekida trudnoće u SAD neprekidno opada od ranih osamdesetih godina prošlog veka, i prema podacima neprofitnog instituta Gatmaker, dostiglo je najniži nivo u poslednjih nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: