Uprkos naporima - ništa

Tel Aviv -- Uprkos naporima međunarodne zajednice, pa i SAD, da se obustave sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, nema naznaka da se situacija smiruje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa
Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

U jučerašnjem telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjhuom, predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je podršku apelima za prekid vatre, iako je Netanjahu ranije izjavio da ne namerava da obustavi vojnu kamapanju.

Izrael je saopštio kasno sinoć da su Hamas i druge palestinske frakcije ispalile oko 3.500 raketa iz Gaze, oko 200 samo tokom jučerašnjeg dana, kao i da su izraelske snage likvidirale najmanje 130 palestinskih boraca.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su palestinske vlasti saopštile da je od početka sukoba pre osam dana u izraelskim vazdušnim udarima poginulo 212 ljudi, medju njima 61 dete i 36 žena, a da je u Izraelu poginulo desetoro ljudi, među njima dvoje dece.

Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga Mark Majli upozorio je na mogućnost širenja sukoba uprkos dosadašnjim neplodnim pokušajima da se obustavi nasilje.

"Ukoliko sukob ne bude prekinut, moja procena je da postoji rizik od izbijanja šireg konflikta i destabilizacije koji podrazumevaju čitav niz negativnih posledica. Nikome nije u interesu da se sukob nastavi", upozorio je Majli.

Izraelski vazdušni udari nastavljeni su i tokom noći i u raketnim napadima srušene su još dve zgrade u Gazi.

U gradovima na jugu Izraela pred jutro su se oglasila sirene zbog novih raketnih napada palestinskog Hamasa i primorale hiljade gradjana da odu u skloništa.

Sinoć oko ponoći i iz Libana je ispaljeno šest artiljerijskih granata na sever Izraela, ali iz izraelske vojske tvrde da ni jedan projektil nije pogodio cilj, kao i da je izraelska artiljerija uzvratila i gađala pozicije u Libanu sa kojih su ispaljivane granate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu