Mali: "Živelo prijateljstvo Srbije i Češke" FOTO

Delegacija Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj poseti Češkoj, a naši zvaničnici sastali su se danas sa Milošem Zemanom.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2021.

15:54

Mali:
Foto: Instragram/mali_sinisa

Ministar finansija Siniša Mali, koji je deo delegacije, objavio je na Instagram profilu fotografiju sa predsednikom Češke.

"Živelo prijateljstvo Srbije i Češke! Veličanstven doček u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića", napisao je Mali u opisu fotografije na Instagramu.

Podsećanja radi, Zeman se danas sastao sa predsednikom Vučićem, a na konferenciji za novinare izvinio se našoj zemlji zbog NATO bombarodovanja 1999. godine.

"Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. Bila je to greška", poručio je Zeman i dodao: "Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo."

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, kao i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Vučić se zahvalio Zemanu na rečima podrške i izvinjenja zbog NATO bombardovanja SRJ.

"Znam da nije popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu, Ali ono što sam danas doživeo ovde u Pragu i gostroprimstvo koje je Srbija mogla da vidi i šta nam je priređeneo, je nešto što me je duboko dirnulo", rekao je Vučić.

"Reči predsednika Zemana, jednog hrabrog čoveka, koji je drugačiji i koji se ne dodvorava, a video sam i koliki mu je ugled i pomalo sam zavidan, ja želim da mu se zahvalim za ove divne reči koje je uputio Srbiji. Srpski narod će češki narod doživljavati, ne kao prijateljski, već kao bratski", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je objasnio da je počelo da se odmotava klupko po pitanju bombardovanja Srbije 1999. godine.

Predsednik je istakao da je počelo da se govori o onome što je bilo "diktat velikih sila". Kako je Vučić kazao, Česi su pokazali da imaju iskreno prijateljstvo prema Srbima.

"Obećao sam predsedniku jednu stvar, mi ćemo da ispunimo to, a tiče se Češke kuće, mi ćemo to da ispunimo bez obzira na sve", rekao je Vučić novinarima.

Doček uz vojne počasti i orden

Ranije danas, Zeman je Vučića uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku, posle čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020).

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: