"Odmah da kažem, izvinjavam se za bombardovanje"; "To niko nije izgovorio, hvala" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman obratili su se javnosti nakon sastanka u Pragu.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2021.

12:38

Tanjug/AP Photo via CTK/Roman Vondrous SLOVAKIA OUT

Na početku se medijima obratio češki predsednik Miloš Zeman, koji je za Srbiju rekao da je tradicionalni prijatelj Češke, koja je tokom istorije bila izneverena, 1938. kada su Češku izneverili zapadni saveznici, i 1968. kada su ih izneverili istočni saveznici.

"Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. Bila je to greška", poručio je Zeman i dodao: "Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo."
Češka je, kako je objasnio, tada bila mlada članica NATO i tražila je način da se to bombardovanje ne dogodi, ali u tome nije imala podršku. "Tražili smo saglasnost i očajnički tražili bar jednu zemlju da bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti", rekao je Zeman.

"Dixi et salvavi animam meam - rekao sam i spasao sam svoju dušu", kazao je Zeman.

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, kao i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Zeman je pohvalio i brzo napredovanje vakcincije u Srbiji, što je, kako je rekao, vezano i za to što Srbija ima vakcine iz više zemalja. "Visoko cenim ovu posetu, i rado se sećam svoje posete u Beogradu i nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad", rekao je Zeman.

Predsednik Zeman je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića, čime je dodatno izrazio svoje poštovanje i prijateljstvo.
Predsednik Češke Miloš Zeman priredio je danas u Praškom zamku svečani ručak u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić se zatim upisao u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka. Predsednik Srbije je potom obišao katedrale Svetog Vita, Svetog Vaclava i Svetog Vojtjeha koje se nalaze u okviru zamka, a u pratnji kardinala Dominika Duka, nadbiskupa praškog i primasa češkog.
Nakon Zemana, medijima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zahvalio Zemanu na rečima podrške i izvinjenja zbog NATO bombardovanja SRJ.

"Znam da nije popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu, Ali ono što sam danas doživeo ovde u Pragu i gostroprimstvo koje je Srbija mogla da vidi i šta nam je priređeneo, je nešto što me je duboko dirnulo", rekao je na početku obraćanja Vučić.

"Reči predsednika Zemana, jednog hrabrog čoveka, koji je drugačiji i koji se ne dodvorava, a video sam i koliki mu je ugled i pomalo sam zavidan, ja želim da mu se zahvalim za ove divne reči koje je uputio Srbiji. Srpski narod će češki narod doživljavati, ne kao prijateljski, već kao bratski", dodao je on.

"Ja sam poznat da se ne dodvoravam, ne samo jer sam 120 kila težak, već i što imam težak karakter, večno ćemo biti zahvalni jer ovo što je on sad izgovorio nikada niko drugi nije izgovorio i ta zahvalnost nikada neće prestati", istakao je predsednik Srbije, koji je najavio i posetu Zemana Srbiji, na otvaranje Češke kuće, za koju je obećao rešenje problema.

Vučić je takođe zahvalio Zemanu na podršci Češke putu Srbije ka EU.

"Zeman će pre kraja godine posetiti Srbiju, jer je to obećao na moje obećanje. A ja sam obećao da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem i da ćemo pokloniti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj. I očekujem ga na otvaranju“, rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta šezdesetih godina.

Takođe, Vučić je zahvalio Zemanu na ordenu koji mu je dodelio. "Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja danas nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-češko prijateljsko, da radim što je moguće više, I za to imate moje obećanje", rekao je Vučić.

Dodao je da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: