Poslanici o obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti... Čomić: Otpor suzbijanju diskriminacije posledica predrasuda

Skupština Srbije počela novu sednicu na čijem su dnevnom redu predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.05.2021.

10:28

Poslanici o obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti... Čomić: Otpor suzbijanju diskriminacije posledica predrasuda
B92/J.J.

Na dnevnom redu su i izmene zakona o zabrani diskriminacije, kao i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je podnela Skupština AP Vojvodina, Predlog zakona o izmeni Zakona o planiranju i izgradnji, kao i Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Raspravljaće se i o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici.

Pored toga Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima (interbus sporazum), na dnevnom redu je i lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Poslanici su sednicu počeli postavljanjem pitanja izvršnoj vlasti.
B92/J.J.
Takođe, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je za utorak, 25. maj sednicu parlamenta na čijem su dnevnom redu izmene i dopune zakona o ličnoj karti.

Kako je najavljeno, tada će poslanici razmatrati i predlog zakona o zaštiti poslovne tajne.
B92/J.J.
Izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju odlaže se za još dve godine uvodjenje polaganja takozvane državne mature, rekao je danas u Skupštini Srbije ministar prosvete Branko Ružić.

Obrazlažući izmene Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je rekao da je predviđeno pomeranje uvođenja tih ispita za dve godine.

To bi, kaže, značilo da će prvi završni ispit biti održan na kraju školske 2022/23. za trogodišnje škole, a puna implementacija državne mature sa polaganjem opšte stručne i umetničke mature školske 2023/24. godine.

Ružić je objasnio da je državna matura termin koji se koristi kako bi se objedinio čitav proces jednim nazivom i sastoji se od završnog ispita nakon trogodišnjeg školovanja i od opšte stručne i umetničke mature kojima se završava četvorogodišnje srednjoškolsko školovanje.

Prema njegovim rečima, prethodno je bilo planirano da se ovakva matura polaže još od 2014. godine, ali je bilo zakonskih neusklađenosti, te da je bolje da ovaj posao bude urađen kvalitetno.

Ružić je istakao da državna matura treba da postane spona između srednjoškolskog obrazovanja i visokog obrazovanja, da je fakulteti priznaju kao prolaz, kao i da se omogući veća dostupnost studiranju, ali ne na uštrb kvaliteta. U raspravi o predlozima Zakona o rodnoj ravnopravnosti i izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije došlo je do polemike između lidera jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i Ministarke za ljudska prava i društveni dijalog Gordane Čomić, pošto je on više puta insistirao da prokomentariše "njegov slučaj" i optužbe na račun Dragana Đilasa za navodno nasilje u porodici pre nekoliko godina.

"Dobra vest za vas je što sam ja član Vlade, a ne predsedavajući Skupštine. Kad bi svako pročitao za šta je nadležan i radio samo ono za šta je nadležan, Srbija bi bila prijatnije mesto", rekla je ministarka Čomić i poručila poslaniku da on slobodno može da traži njenu smenu, jer je to njegovo pravo.

Marković je u raspravi mimo dnevnog reda kao šef poslaničke grupe dvadeset minuta govorio o tome sa kakvim se sve optužbama suočavao poslednjih nedelja optužujući za laži lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i potpredsednicu te stranke Mariniku Tepić.

On je insistirao da tužilaštvo treba što pre da reši taj slučaj, a insistirao je i da se ministarka Čomić izjasni o optužbama na njegov račun, ali i za navodnu prijavu za nasilje u porodici Đilasa o kojoj je Palma više puta govorio u medijima.

Ministarka Gordana Čomić rekla je da neće komentarisati ništa što nije u njenoj nadležnosti.

Posle nekoliko replika u kojima je poslanik insistirao da minisatrka kaže da li je bar čula za optužbe na račun Dragana Đilasa, Čomić je izjavila da joj nikada neće dosaditi da ponavlja da je ona član Vlade koji ima svoja ovlašćenja i da poštujući vladavinu prava, neće komentarisati slučajeve koji nisu u njenoj nadležnosti.

Marković joj je zahvalio i rekao "da mu je sve jasno kao sunce" i time je niz replika okončan, a poslanici su se vratili raspravi o dnevnom redu.
B92/J.J.
Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić obrazložila je predloge zakona o rodnoj ravnopravnosti i izmene i dopune zakona o zabrani diskriminacije.

Rekla je da su ti propisi godinama osporavani, "teško su prolazili put kroz institucije i kroz predrasude da nema diskriminacije, da je ženama super i da nema razloga za donošenje propisa".

Ministarka je rekla da iz tih zakona treba da svima bude jasno kako će to poboljšati život i kada, koliko to košta, ko će to da plati.

"Ne možete demantovati život, koliko god trajala borba za objašnjavanje očiglednog, a to je da diskriminacija postoji, da kulturu ljudskih prava treba graditi predano, da su žene neravnopravne i da je uvreženo mišljenje da 'i ne zaslužuju bolje', a ako se bune, to 'mora da su feminiskinje koje ne vide kako je ženama u Srbiji sjajno", rekla je Čomić.

Navela je da je otpor promenama podjednako rasporedjen na sve sisteme i vlasti već godinama i da se zato počelo sa zakonom o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom "zbog toga što otpor takvom zakonu ipak ima veze sa čovečnošću".
B92/J.J.
Podsetila je na reč "čojstvo" što znači "čuvaj druge od sebe" te da je tako počela borba protiv diskriminacije.

"Da li treba možda tu reč da uvedemo u Ustav? Ja bih volela, ali kažu da to nije ustavna materija, ali je duboko u nama koji smo učeni ovom jeziku, ovoj kulturi i načinu ophođenja prema ljudima", rekla je Čomić.

Navodeći primere diskriminacije, pozvala je poslanike da glasaju za predloge tih zakona da bi Srbija bila pravednija i bolja za buduće generacije.

U raspravi je poslanik Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić, zatražio povlačenje tih zakona iz procedure, uz ocenu da su "nametnuti sa strane" i da predstavljaju uvod u Zakon o istopolnim zajednicama koji je za sada povučen.

Ministarka Čomić je odgovorila da dva predložena zakona nisu u vezi sa Zakonom o istopolnim zajednicama, ali da skupštinska većina od 126 poslanika ima moć da odbaci zakon ili ga usvoji, te je odluka na njima.

Poslanici će danas razgovarati i o izmenama zakona o srednjem obrazovanju i o obnovi kulturno istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: