Održan sastanak Vučić - Zeman FOTO

U Dvorcu Praga održan je sastanak predsednika Češke i Srbije Miloša Zemana i Aleksandra Vučića i u četiri oka.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2021.

07:18

Održan sastanak Vučić - Zeman FOTO
INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/bs

Kako se očekuje dvojica predsednika razmeniće mišljenja o proširenju EU, o situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja izmedju dva predseenika.

Po završetku sastanka Zeman Vučić, plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Češke i Srbije. Posle tih sastanaka predvidjeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo dvodnevnu posetu Češkoj.

Dodeljeni ordeni

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020)

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Posle ove ceremonije planiran je tet-a-tet sastanak predsednika dve zemlje, a zatim i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Vučić i Zeman.

Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

Predsednik Češke će zatim organizovati svečani ručak u čast predsednika Srbije Vučića. Posle ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić ce razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

Zeman je najavio da će teme razgovora biti privredna saradnja uz uzajamnu podršku investicija, pandemija kovid-19 gde ga interesuju srpska iskustva sa vakcinacijom protiv te bolesti.

Tema razgovora biće i pitanje proširenja Evropske unije, što je dugoročni prioritet češke spoljne politike i budućnost Zapadnog Balkana, gde je propala Zemanova inicijativa iz 2019. godine da Češka povuče priznanje Kosova.

"Cenim nezavisnu spoljnu politiku Srbije. To je ponosan narod i ne dopušta da ga vucaraju bilo kakvi inostrani pritisci", kazao je češki predsednik uoči posete Vučića.

Predsednici Vučić i Zeman razmeniće i visoka državna odlikovanja a danas predsednika Srbije čekaju i razgovori sa predsednicima oba doma češkog parlamenta, Poslaničkog doma Radekom Vondračekom i Senata Milošom Vistrčilom.

U sredu će o ekonomskoj saradnji, pitanjima Zapadnog Balkana i borbi protiv pandemije kovid-19 Vučić razgovarati sa češkim premijerom Andrejom Babišom, saopštila je Babišova kancelarija.

Odvojeni susreti čekaju i ministre u pratnji predsednika Vučića sa češkom ministarkom finansija Alenom Šilerovom i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja Karelom Havličekom.

Program posete

11.00-11.10 Ceremonija svečanog dočeka u Praškom zamku

11.25-11.45 Tet-a-tet sastanak predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednika Češke Republike Miloša Zemana

11.50 Plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike predvođeni predsednicima dveju zemalja

12.40 Izjave za medije predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednika Češke Republike Miloša Zemana

15.30-16.15 Sastanak predsednika Republike Aleksandra Vučića sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom

18.00-19.30 Večera koju u čast predsednika Republike Aleksandra Vučića priređuje predsednik Senata Češke Republike Miloš Vistrčil

Sreda, 19. maj 2021. godine

12.00 Radni ručak koji u čast predsednika Republike Aleksandra Vučića i delegacije priređuje predsednik Vlade Češke Republike Andrej Babiš

13.30 Izjava predsednika Republike Aleksandra Vučića

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: