Parlament: Nećemo raspravljati o žalbi; Opozicija: To je novi dokaz političke blokade

Slovenački parlament danas nije potvrdio dnevni red sednice, što opozicija vidi kao novi dokaz političke blokade koja zahteva nove prevremene izbore.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Na sednici je trebalo da se raspravlja o opozicionom predlogu ustavne žalbe protiv premijera Janeza Janše.

Predlog levičarske liberalne opozicije da se sutra na redovnom zasedanju glasa za pokretanje ustavne tužbe protiv premijera Janeza Janše, zbog njegove navodne loše reakcije na epidemiju kovida 19, vlada je pokušala da blokira predlažući da predsednik države Borut Pahor parlamentu kaže šta misli o takvoj tužbi protiv vlade i potencijalnoj političkoj destabilizaciji, javlja Hina.

Za predlog vladajuće stranke glasala su 42 poslanika, a isto toliko njih bilo je protiv, pa je redovno zasedanje odloženo do daljeg sa nepoznatim ishodom daljeg postupka.

Nepoznato je i kada će vladajuća stranka glasati za smenu predsednika parlamenta Igora Zorčića, koji je pre više od mesec dana izazvao raskol u koalicionoj Stranci modernog centra (SMC), čiji je bio član i formirao nezavisnu poslaničku grupu.

Tako je dodatno povećao zavisnost vlade Janeza Janše u parlamentu od dva predstavnika manjina i Slovenačke nacionalne stranke u glasanju o zakonodavnim predlozima, pa neki misle da je politička kriza u Sloveniji već na delu, ako ne vladina, onda svakako parlamentarna, jer se ne zna ko u parlamentu zapravo ima većinu, konstatuje Hina.

Današnje nepotvrđivanje dnevnog reda narednog redovnog zasedanja dogodilo se prvi put u istoriji parlamentarne demokratije u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu