Došao je kraj?

U Moskvi je počeo proces za zabranu organizacija koje predvodi Aleksej Navaljni.

Izvor: DW
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poznati ruski opozicionar je i sam u zatvoru i mali su izgledi da od ovog udarca ikada može da se oporavi. Njegovi saradnici će u egzil.

Četiri meseca nakon hapšenja Alekseja Navaljnog i njegova opoziciona mreža nalazi se pred gašenjem. Ovog ponedeljka (17. maj) u Moskvi je iza zatvorenih vrata počelo suđenje organizacijama koje predvodi Navaljni. Posle samo par minuta, proces je odložen za 9. jun nakon što su advokati odbrane podneli oko četiri stotine stranica novih dokumenata.

Optužba glasi – ekstremizam. Na meti su Fondacija protiv korupcije (FBK), još jedna fondacija, kao i regionalna predstavništva Alekseja Navaljnog. Od kraja aprila te organizacije ne raspolažu svojim bankovnim računima, zabranjeno im je da išta objavljuju ili da organizuju priredbe. Sada im preti gašenje, a zaposlenima i aktivistima dugogodišnja robija.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mreža već praktično ugašena

Prema ruskom tužilaštvu, Navaljni i saradnici "pod plaštom liberalnih parola" teže udaru na ustavni poredak kroz scenario "obojenih revolucija", kako se nazivaju protesti i prevrati u bivšim republikama Sovjetskog saveza. Saradnici Navaljnog odbacuju takve optužbe.

U pitanju je do sada najjači, možda i konačni udarac ruskog pravosuđa na mrežu Navaljnog. FBK je na meti već punu deceniju. Ta fondacija važi za glavnu polugu Alekseja Navaljnog – kako mu je zabranjivano da učestvuje na izborima, a u državnim medijima je satanizovan, on godinama preko fondacije objavljuje istraživanja o korupciji.

Jedan od poslednjih filmova, o "palati" na Crnom moru koja navodno pripada Vladimiru Putinu, na Jutjubu ima više od sto miliona pregleda.

Od 2019. pravosuđe optužuje FBK za pranje novca. Nakon brojnih racija, inspekcija i zamrzavanja računa, Navaljni je prošlog leta najavio likvidaciju fondacije i osnivanje nove.

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Na meti je i mreža regionalnih kancelarija koje podržavaju Navaljnog. Na tome radi od 2018. kad mu je zabranjeno da učestvuje na izborima. Preko tih kancelarija Navaljni zagovara takozvano „pametno glasanje", pozivajući građane da uvek glasaju za onog opozicionara koji u nekoj lokalnoj sredini ima najviše šansi da pobedi kandidata Putinove "Jedinstvene Rusije".

Proces zbog navodnog ekstremizma je "naredni korak u Putinovom planu da razori našu političku strukturu", rekao je ranije za DW Leonid Volkov, jedan od najbližih saradnika Navaljnog. Krajem aprila je Volkov najavio raspuštanje mreže lokalnih kancelarija kako ljude koji tamo rade ne bi dodatno doveo u opasnost.

Izbačen iz igre

Ukoliko organizacije Navaljnog budu proglašene "ekstremističkim" – a tu presudu poznavaoci prilika očekuju – završiće na listi Ministarstva pravosuđa na kojoj je danas osamdesetak organizacija. Tako će mreža opozicionog političara biti izjednačena sa islamističkim ili neonacističkim organizacijama, paravojnim udruženjima ukrajinskih nacionalista ili Jehovinim svedocima.

Rukovodioci ovakvih organizacija mogu biti osuđeni na deset godina zatvora, obični članovi na dve do šest godina.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vodeća lica poput Volkova verovatno će potražiti egzil u inostranstvu, odakle će pokušati da vode kanale na društvenim mrežama. Nije isključeno da će, kako najavljuje Volkov, pokušati da se finansiraju prikupljanjem donacija Rusa iz inostranstva. Ali, kako kaže, organizacija protesta u domovini postaje skoro nemoguća.

"Zbog raširenog nezadovoljstva u stanovništvu, rusko vođstvo pokušava da neutrališe potencijalne vođe opozicije", smatra nemački politikolog Hans-Hening Šreder, dobar poznavalac Rusije. "Nakon što je postalo jasno da organizacija Navaljnog ima tek ograničenu podršku u narodu, njemu se organizuje politički proces kako bi se dugoročno isključio."

Jer, kako se pretpostavlja, proces ima veze i sa novom zakonskom inicijativom u Ruskoj dumi. Tamo je predloženo da rukovodioci, članovi i simpatizeri zabranjenih organizacija pet godina ne smeju da se kandiduju na izborima.

Sam Navaljni je već dugo u centru pažnje zapadnih medija, posebno od trovanja navodno izvedenog po nalogu Kremlja. Uhapšen je po povratku sa lečenja iz Nemačke, što je izazvalo novi talas protesta. Poslednje demonstracije tim povodom održane su sredinom aprila. Saradnici Navaljnog su očekivali ukupno pola miliona Rusa na ulicama brojnih gradova – došlo ih je mnogo manje. Novi protesti više nisu realni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu