Pojavio se snimak: Bačena bomba koja je zabranjena i od koje se topi ljudsko meso? VIDEO

Društvenim mrežama širi se snimak raketiranja Pojasa Gaze za koji se tvrdi da je dokaz da je Izrael raketirao palestinsku teritoriju fosfornom bombom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2021.

11:05

Pojavio se snimak: Bačena bomba koja je zabranjena i od koje se topi ljudsko meso? VIDEO
Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Na snimku objavljenom na Tviteru vide se dva dima na mestu napada, crni i beli, za koji korisnik te društvene mreže koji je objavio snimak tvrdi da je dokaz da je Izrael bacio fosfornu bombu, koja je zabranjena Ženevskom konvencijom iz 1980. Autentičnost snimka i tvrdnja o toj vrsti bombe nije potvrđena.

Među svim zapaljivim materijama koje se koriste u zapaljivoj municiji, beli fosfor zauzima posebno mesto. To se dešava zbog njegovih jedinstvenih hemijskih svojstava i pre svega zbog temperature sagorevanja, koja dostiže 800-1.000 stepeni celzijusa.

Drugi važan faktor je sposobnost ove materije da se spontano zapali prilikom interakcije sa kiseonikom u vazduhu. Izgarajući, beli fosfor oslobađa gusti otrovni dim, koji takođe izaziva opekotine unutrašnjih disajnih puteva i trovanje tela.

Doza od 0,05 do 0,1 g je pogubna za ljude i u zavisnosti od njene količine, od nje se ljudima topi meso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: