Osmani: "Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor"

Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor, jer je to zemlja koja je pod liderstvom Đukanovića prošla reforme, priključila se NATO i približila članstvu u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2021.

20:26

Osmani:
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

To je izjavila predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, koja se na marginama samita Brdo-Brioni u Ljubljani susrela sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kako su saopštili iz kabineta predsednika, Vjosa Osmani je zahvalila Đukanoviću na prihvaćenoj inicijativi za susret, kao i za jasne stavove tokom današnjeg Samita i konstruktivnu podršku koju je Crna Gora godinama pružala tzv. Kosovu uz uverenje da će dve zemlje iskoristiti mogućnosti koje se otvaraju za jačanje saradnje, prenose "Vijesti".

Vjosa Osmani je zahvalila predsedniku i na ulozi u ostvarivanju saradnje sa Albancima u Crnoj Gori koji su, kako je krekla, važan dio crnogorskog društva.

"Osmani je poručila da vidi budućnost Kosova u EU, koje želi da gradi partnerske odnose sa svim državama, a Crna Gora je u tom smislu na vrhu liste prijatelja i saveznika", navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio za visoke ocene o Crnoj Gori i potvrdio da je saglasan da je vreme za intenziviranje bilateralnih odnosa.

"Nemamo otvorenih pitanja ni nerazumevanja, ali imamo zajedničke ciljeve EU i NATO, ali i zabrinutost za stabilnost regiona", kazao je Đukanović.

On je istakao da je svaki dobar primer dobrosusedskog odnosa blagotvoran i zato i odnosi Crne Gore i tzv. Kosova mogu da budu primer.

"Odnos prema manjinama i negovanje tog odnosa izuzetno su važni i kao mostovi saradnje dve države", kazao je Đukanović.

Iz kabineta predsednika saopštili su da je on nakon samita otputovao u Brisel, gde sutra u sedištu NATO-a ima susret sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, a kasnije i radnu večeru sa liderima zemalja Zapadnog Balkana (WB6) na poziv visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: