BiH "između dve vatre": Saosećaju s Palestinom, "boje se" da ne naljute Ameriku

Sarajevo -- Jedno od najosetljivijih pitanja u BiH, pored domaćih problema, jeste i "ono palestinsko". Pola države pokazuje empatiju prema Palestini i osuđuje Izrael.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Heidi Levine
Foto: Tanjug/AP Photo/Heidi Levine

Pojavio se snimak: Bačena bomba koja je zabranjena i od koje se topi ljudsko meso? VIDEO

Zloglasna brigada "Al Kasam" objavila na Tviteru: Naciljali smo vaš ratni brod FOTO

UŽIVO Sirene zavijaju opet, sve je sravnjeno sa zemljom FOTO/VIDEO

Kako navodi "Kliks" u tekstu, politika, međutim, pokazuje drugu realnost i složenost tih odnosa.

"Naša zemlja je pre skoro 10 godina, kada je bila privremena Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, bila na 'tihoj vatri'. Palestina je tada podnela zahtev za prijem u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, lobiranja su bila na sve strane pa je i glas BiH bio izuzetno važan. Probosanska politika je tada podržavala Palestinu, iz entiteta RS podrška je išla na stranu Izraela, ali se s velikom pažnjom gledalo šta će na odluku naše zemlje reći Sjedinjene Američke Države", navodi se u tekstu na portalu "Klix".

Kako piše u tekstu, SAD su bile na strani Izraela, pa je glas BiH bio "između dve vatre".

"Emocija i podrška prekidu višegodišnjoj patnji palestinskog naroda koji vapi za državom i politički interes i konfrontacija sa SAD. Palestina tada nije primljena kao punopravna članica, ali jeste godinu kasnije dobila status zemlje posmatrača. I deset godina kasnije ista meta - isto odstojanje. Na nova stradanja građana u Gazi iz Sarajeva poruke moralnog ohrabrenja i žaljenja nevinih, a iz Banje Luke zvanična podrška Izraelu u borbi protiv terorizma (Hamas). Naša zemlja se tako nalazi u pat poziciji, kao i kod kosovskog pitanja, gde vlast RS ne priznaje Kosovo, a FBiH nema ništa protiv i tu državu smatraju nezavisnom. Zbog toga na državnom niovu nema konsenzusa. S palestinskim pitanjem ista situacija, samo obrnute pozicije. Probosanske stranke podržavaju Palestinu kao nezavisnu državu, a entitet RS prkosi podrškom Izraelu. Da paradoks bude veći, Izrael je službeno priznao Kosovo kao nezavsnu državu, koju vlasti RS-a nikako ne prihvataju", piše u tekstu.

"Klix.ba" ističe da u BiH postoji Ambasada Palestine, a odnosi se protežu duže od dve decenije kroz sektor kulture, obrazovanja (stipendije Palestincima u BiH) i delimično turizam.

"S druge strane Izrael u našoj zemlji nema ambasadu, već je pokriva preko Albanije. Ipak, Izrael je unazad dve decenije imao mnogo bolje odnose s vlastima iz Republike Srpske, a taj entitet je u Izraelu imao i svoje predstavništvo", navodi se u članku na tom portalu.

"Kada je reč o podršci povodom poslednjih dešavanja u Gazi, Izrael u Evropi otvorenu podršku odmah dobija od desničarskih vlada, pa su tako Mađarska i Slovenija odmah istakle svoje opredjeljenje, a tu je i Austrija. BiH nema konsenzus o ovom pitanju pa je podrška podeljena. Verbalno i nezvanično iz Sarajeva odlaze poruke ohrabrenja Palestini, ali je pitanje kako bi BiH glasala da se nađe u poziciji da bira između Izraela i Plestine. U tom kontekstu u prvi plan dolaze neke druge stvari, a pre svega odnos sa SAD, državom koja je za BiH i dalje najvažniji svetski partner - dodaje se.

Prema pisanju ovog portala, službeni stav BiH o palestinsko-izraelskim odnosima je rešenje koje podrazumeva dve države, Palestinu i Izrael, jer je "taj stav u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija".

"Ipak, stanje na terenu komplikuje takve zamisli i ideje, jer Hamas, kog EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom upravlja Gazom i odbija uopšte postojanje Izraela. Paralelno granatiranjem područja Izraela ulazi u direktan konflikt gde najdeblji kraj izvlače nevini građani koji stradaju", stoji u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu