Nekadašnji ambasador tvrdi: Sukobi na Bliskom Istoku neće dugo trajati - iz nekoliko razloga VIDEO

Nekadašnji ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić gostujući u "Fokusu" na TV B92 komentarisao je sukobe na Bliskom istoku i istakao da oni neće trajati dugo.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV B92
Printskrin: TV B92

Kako je rekao, postoji nekoliko razloga za to.

"Prvi razlog je zato što stanje nije takvo u međunarodnoj zajednici i u samom Izraelu da bi ta odmazda mogla da traje predugo. Izrael se nalazi sada u veoma važnom političkom momentu, pogotovo za Netanjahua. On je 12 godina premijer, a sada je prvi put prilika njegovih protivnika da sastave vladu", rekao je Bisenić.

Kako je naveo, da bi on uspeo da sastavi alternativnu vladu, neophodna je podrška arapske odnosno palestinske stranke koja je u parlamentu, najverovatnije je to Ujedinjena arapska lista.

"Ukoliko bi i pored svih ovih okolnosti Ujedinjena arapska lista pristala da se pridruži jevrejskoj koaliciji partija, to bi značio kraj za Netanjahua i stvorile bi se sasvim nove okolnosti u Izraelu", istakao je bivši ambasador.

Na pitanje koliko bi mogao da potraje sukob, rekao je da je očekivao da sukob može da se završi posle nekoliko dana i dodao da je najveća snaga van regiona, a to su Sjedinjene Američke Države.

"Predsednik Bajden je u razgovoru sa Netanjahuom odobrio pravo Izraelu na samoodbranu, što znači da Izrael ima odrešene ruke da uzvrati napade na nekoliko dana", rekao je Bisenić.

Kako je zaključio, isto to američki predsednik je ponovio i u razgovoru sa palestinskim predsednikom Mahmutom Abasom, ali tonom koji je znatno drugačiji od koncepta koji je imao prethodni predsednik Donald Tramp.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu