Napeto na samitu Brdo-Brioni; Vučić odgovorio: E, neće biti ništa od toga

Kako su mediji i ranije najavljivali, na samitu Brdo-Brioni već na samom početku postalo je napeto.

Izvor: B92
Podeli
TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIC/ bg
TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIC/ bg

Vučić stigao na samit Brdo-Brioni; Počeo sastanak iza zatvorenih vrata FOTO

Kako Novosti nezvanično saznaju, kosovska predsednica Vjosa Osmani i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović najoštrije su napali predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvori Novosti prenose da je rasprava počela jer su učesnici samita već na početku tražili da se usvoje zaključci po kojima su granice u našem regionu nepromenljive, čemu se Vučić unapred usprotivio.

Ponovljene su stare floskule o krivici Beograda, ali im je, kako dalje navode Novosti, predsednik Srbije oštro uzvratio.

Očekuje se obraćanje učesnika samita koje možete pratiti uživo na B92.net.

"Probajte dogovor da postignete, kompromis, a to što ćete tužbama da pretite - pala muva na medveda, što bi se u našem narodu reklo", poručio je Vučić Vjosi Osmani tokom napetog dijaloga, a prenosi izvor "Blica".

Vjosa Osmani je najpre protestovala jer se u zajedničkom dokumentu, koji bi trebalo da bude usvojen, ne pominje pojam država, a zatim je optužila Srbiju da idejama menjanja granica "ruši kosovsku nezavisnost".

Vučić je odgovorio da se Srbija "ne slaže da vas zovemo countries - evo ja da vam kažem, ako je druge sramota da vam kažu".

"Što se tiče promene granica, vi ste ih promenili otcepljenjem delova teritorije suverene države. Niste primljeni ni u UN. Mi smo tražili da ne bude promene granica, ali onih zemalja koje su pravno i međunarodno priznate. A ne princip kad se Srbija cepa onda može, kad neko drugi pita onda ne može", odgovorio je Vučić.

Vjosa Osmani je ponovo optužila Srbiju za genocid nad kosovskim Albancima tokom sukoba na Kosovu i širenje "malignog uticaja na Kosovo", a zatim je zatražila da se pokrene proces o nestalima. Vučić je na to odgovorio da "ne sme ni da kaže koliko srpskih porodica traži pravdu".

"Rekao sam na sastanku sa evropskim institucijama da vi ukažete na bilo koje mesto u Srbiji, jer mi Kosovo smatramo Srbijom, kao i u centralnoj Srbiji, gde se nalazi bilo koje mesto gde je moguće naći nestale, odmah ćemo da ih iskopamo. Ali brutalno se albanska strana suprotstavila našoj ideji jer bi to značilo da i mi možemo da pokažemo mesta, kao na primer u Đakovici. Jer se plašite da otvorite, plašite se šta biste mogli da nađete", rekao je Vučić.

Vučić je optužio Vjosu Osmani da pričom o pravdi i genocidu šalje poruku da ne želi kompromis i dijalog, jer se nada da će se Beograd uplašiti pretnji.

"E, neće biti ništa od toga. Maligni uticaj, a to je prva reč koju na engleskom naučite, imaju oni koji su hteli da razaraju suverene države. Probajte dogovor da postignete, kompromis, a to što ćete tužbama da pretite - pala muva na medveda, što bi se u našem narodu reklo", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu