Vučić na samitu Brdo-Brioni; Sastanak iza zatvorenih vrata FOTO

Aleksandar Vučić stigao je u kongresni centar na Brdu kod Kranja gde će se danas održati samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni.

Izvor: Tanjug
Podeli
 INSTAGRAM &BUDUCNOSTSRBIJEAV&/ nr
INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nr

Mediji: Napeto na samitu Brdo-Brioni, Osmani i Džaferović napali Vučića

Šta će Vučić pitati Stoltenberga? "Najave su opasne"

Predsednika Vučića dočekali su domaćin slovenački predsednik Borut Pahor i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Predsednik Srbije se, prilikom dolaska, vidljivo srdačnije pozdravio sa Pahorom, nego što je to učinio sa Milanovićem, sa kojim se, po utisku izveštača Tanjuga, pozdravio zvaničnije.

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni koji se održava danas na Brdu kod Kranja počeo je u kongresnom centru, a prema ranijim najavama na njemu će se razgovarati, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio predlog zaključaka koji bi danas trebalo da budu usvojeni, a moguće i deklaracija o nepromenjiosti granica na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, u tim zaključcima se navodi da se svi učesnici protive promeni granica, a kako je naveo predsednik Srbije, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada „pakao za njih“.

„Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija", rekao je Vučić u petak.

Nakon toga, Vučić putuje u Brisel.

Na samitu učestvuju i predsednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, odnosno predsednik Crne Gore Milo Đukanović, prvi čovek Severne Makedonije Stevo Pendarovski, lider Albanije Iljir Meta, članovi Predsedništva BiH i predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani.

Inicijativa Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže EU.

Samit procesa Brdo-Brioni prvobitno je bio planiran za prošlu godinu, da bi se poklopio sa 10. godišnjicom inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije korona virusa.

TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIC/ bg
TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIC/ bg

TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC
TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu