Milanović: "Tu smo da pomognemo prijateljima, to je svima u interesu"

Zagreb i Ljubljana tu su da pomognu prijateljima sa Zapadnog Balkana da uđu u Evropsku uniju, jer je to svima u interesu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.05.2021.

20:45

Milanović:
EPA-EFE/FILIP SINGER

Kao što je i pretpostavka da je i Sloveniji u interesu ulazak Hrvatske u Šengensku zonu, rekao je danas na Bledu predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Predsedavajući Procesa Brdo-Brioni, predsednici Hrvatske Zoran Milanović i Slovenije Borut Pahor održali su na Bledu radni sastanak uoči godišnjeg sastanka Procesa Brdo-Brioni, prenela je Hina

Inicijativa Brdo-Brioni u proteklih 10 godina pokazala "da ima itekako smisla", rekao je Milanović novinarima pre sastanka s kolegom Pahorom.

"Tu smo da podstaknemo i pomognemo prijateljima i susedima sa Zapadnog Balkana, u pravilu s prostora bivše Jugoslavije plus Albanija, da što pre i što jednostavnije, ukoliko je to moguće, uđu u Evropsku uniju jer je to svima u interesu", izjavio je hrvatski predsednik.

Milanović, kako navodi Hina, pretpostavlja da je i Sloveniji u interesu da Hrvatska što pre uđe u Šengensku zonu.

"Sve je to deo jedne široke priče u kojoj ćemo učiniti sve što je moguće, pre svega naše vlade, dakle izvršna vlast, ali i s naše strane, da naši susedi, što pre postanu deo zajednice kojoj mi pripadamo", poručio je Milanović.

Predsednik Hrvatske kaže da ne postoje isti pogledi o svim pitanjima, ali da veruje da postoje tačke koje su spojive.

Pahor je rekao da je posle godinu i po dana prekida dijaloga došlo do naglaska na razlikama u pogledima, ali je dodao da je zbog toga potreba za dijalogom je još veća.

"Vidimo Zapadni Balkan kao jednu celinu, a ne samo kao pojedinačne države", rekao je Pahor, a prenela slovenačka agencija STA.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. godine kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na evropskom jugoistoku i stvorili preduslovi za proširenje Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: