Zahtev: "Izrael da obrazloži - zašto"; Odgovor: "Legitiman cilj"

Komitet za zaštitu novinara (KZN) sa sedištem u Njujorku, uputio je zahtev Izraelu.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.05.2021.

18:30

Zahtev:
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U zahtevu se traži da Izrael "omogući detaljan uvid i obrazloži" zbog čega je raketirana zgrada u kojoj su se nalazila brojna predstavništva medijskih kuća.

"Taj napad na zgradu za koju Izrael odavno zna da je prostor koji koriste brojne međunarodne medijske kuće, upućuje na zaključak da izraelske odbrambene snage nasumično targetiraju kancelarije medijskih kuća kako bi se ometalo izveštavanje o humanitarnim stradanjima građana Gaze", navodi se u saopštenju koje je potpisao izvršni direktor KZN Džoel Sajmon, prenosi AP.

IDF: Zgrade legitiman cilj, Hamas ih koristi u vojne svrhe

Izraelske obrambene snage (IDF) saopštile su danas, nakon što su srušile soliter u kojem su bile kancelarije više svetskih medija, da Hamas "koristi visoke stambene zgrade u vojne svrhe" i da su one zato "legitiman vojni cilj".

IDF u objavi na Tviteru tvrdi da Hamas koristi visoke zgrade u Gazi u više vojnih svrha, kao što su prikupljanje obaveštajnih podataka, planiranje napada, komandovanje i nadzor komunikacije.

"Hamas je stambena područja u Pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje legalan vojni cilj", navodi se u objavi.

Dodaje se da su Izraelske obrambene snage poslednjih dana pogodile brojne takve zgrade, ali da su pre toga stanarima poslali SMS poruke u kojima su ih pozvali da napuste domove i "obezbedili im dovoljno vremena za evakuaciju".

U prethodnoj objavi na Tviteru IDF je saopštio da su izraelski borbeni avioni pogodili soliter u kojem se nalazila vojna obaveštajna oprema Hamasa i optužio tu organizaciju koja je na vlasti na okupiranim palestinskim teritorijama da se "Krije iza civilnih medija i namerno ih koristi kao ljudski štit".

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništen 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijeted Presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno bezbedno evakuisani.

Pored dopisništva agencije AP, u soliteru su se nalazile i kancelarije Al Džazire i agencije Frans pres.

Vašington: Bezbednost novinara najveća odgovornost Izraela

Portparol Bele Kuće Džen Psaki saopštila je večeras da su Sjedinjene Američke Države poručile Izraelu da osigura bezbednost novinara, nakon što je vojska te zemlje uništila soliter u Gazi u kojem je bilo smešteno više stranih dopisništava, među kojima i američke agencije AP.

"Izraelcima smo u direktnom kontaktu rekli da je sigurnost i bezbednost novinara i nezavisnih medija njihova najveća odgovornost", napisala je Psaki na Tviteru.

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništena 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijeted Presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno bezbedno evakuisani.

"Šokirani smo i užasnuti što je izraelska vojska gađala i uništila zgradu u kojoj su smeštene kancelarije AP i druge novinske organizacije u Gazi", naveo je predsednik i izvršni direktor te agencije Geri Pruit u izjavi.

Predsednik AP je poručio da će svet znati manje o onome što se dešava u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: