Vakcinisali skoro dve trećine stanovništva, a broj novozaraženih konstantno raste

Dok se druge države bore da obezbede dovoljno vakcina protiv koronavirusa, Sejšeli su potpuno imunizovali više od 61,4 odsto stanovništva.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/RICARDO MALDONADO ROZO
EPA/RICARDO MALDONADO ROZO

Međutim, ispostavilo da to nije dovoljno da bi se zaustavilo širenje zaraze.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju da trenutno postoji više od 2.700 aktivnih slučajeva u toj zemlji sa oko 98.000 stanovnika.

Od tih slučajeva, prema podacima ministarstva zdravlja, njih 33 odsto je bilo potpuno vakcinisano.

Činjenica da se Sejšeli, sa tako visokom stopom vakcinacije još uvek suočavaju sa izbijanjem infekcije, postavlja pitanje može li se zemlja imunizacijom rešiti pandemije.

Stručnjaci i lokalni zvaničnici kažu da trenutna situacija nije pokazatelj da vakcine ne rade.

U svakom slučaju, slučaj Šejšela potvrđuje da čak i zemlje sa visokom stopom vakcinacije ne smeju da se opuste.

Pre više od mesec dana, Sejšeli koji su tada imali nekoliko aktivnih slučajeva i masovnu kampanjom vakcinacije, otvorili su svoje granice za gotovo sve turiste, što znači da je svako sa negativnim PCR testom mogao ući u zemlju bez karantina.

To je bio značajan korak za zemlju u kojoj turizam direktno ili indirektno generiše oko 72 odsto BDP-a i zapošljava više od 30 odsto stanovništva.

Do tada je zemlja ukupno prijavila manje od 3.800 slučajeva i 16 smrtnih slučajeva.

Od tog trenutka su se ukupni slučajevi više nego udvostručili na 9.184, kao i na 32 preminulih, prema podacima Ministarstva zdravlja objavljenim na konferenciji za novinare u četvrtak.

Zvaničnici su dali malo detalja o tome šta bi moglo da stoji iza porasta zaraze, osim što su rekli da su ljudi preduzimali manje mera predostrožnosti protiv virusa nego ranije.

Ministarstvo koje najavljuje nove mere poručilo je da, iako je vakcinacija pravi put do okončanja pandemije, ona sama po sebi nije dovoljna, bar ne dok se stekne kolektivni imunitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu