Gradonačelnik prestonice planira da se kandiduje za premijera

Gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonj objavio je danas da će se kandidovati za premijera Mađarske, kao kandidat šest opozicionih partija.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/Zoltan Balogh
EPA/Zoltan Balogh

Ranije ove nedelje, mađarska opozicija je navela da će izabrati zajedničkog kandidata za izbore 2022. godine, što je potez koji bi mogao da predstavlja pretnju Orbanu koji je na vlasti duže od decenije, ocenjuje Rojters.

Nacionalista Orban i njegova partija Fides je pobedila tri puta zaredom od 2010. godine, naročito zbog izbornog sistema koji ide u korist velikih partija, sve do sada, jer su opozicione partije bile podeljene i nevoljne za saradnju.

"Pun vere i nade, prihvatam podršku partija koje stoje iza mene. Mogu da izjavim da ću se kandidovati za premijera u ime opozicije. Doneo sam ovu odluku jer je moja država u velikoj opasnosti. Sve manje osećamo da je Mađarska jedna celina i da je nedeljiva", poručio je Karačonj putem Fejsbuka.

On će biti kandidat liberalne Zelene partije, kao i 2019. kada je kao njen kandidat pobedio na izborima za gradonačelnika Budimpeste.

Anketa je pokazala da Orbanova partija ima podršku 40 odsto svih glasača, dok ujedinjena lista opozicionara ima podršku 36 odsto glasača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu