Nemačka odlučila: Od danas Srbija više nije na listi

Nemačka je odlučila da Srbija od 16. maja više nije na spisku "visokorizičnih zemalja" i nalazi se na listi "rizičnih" zemalja.

Izvor: DW
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Od zemalja iz regiona na listi "visokorizičnih" nalaze se i dalje samo još Hrvatska i Slovenija.

Od nedelje 16. maja Srbija nije više na listi "visokorizičnih" već na spisku "rizičnih" zemalja, kada je u pitanju koronavirus, objavljeno je na internet-sajtu nemačkog instituta Robert Koh. Srbija je na listi visokorozičnih zemalja bila od 21. januara 2021.

Pored Srbije, sa liste visokorižnčnih područja skinute su sada i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Severna Makedonija, a Crna Gora je skunuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.

Samo Albanija u regionu nije rizično područje

Stepen rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana.

Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog nemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva - zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik.

U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

Putovanja u Nemačku

Na sajtu ambasade Nemačke u Beogradu piše da od 13.05.2021. važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije kovida 19.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Nemačku je potrebno imati - ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom kovidu 19.

U Nemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson.

Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Džonzon i Džonson. Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lekove, EMA.

Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu