Prag odgovorio na rusku listu: Korak dalje ka eskalaciji, ne tiče se samo Češke

Odluka Rusije da stavi Češku na listu "neprijateljskih" zemalja zajedno sa SAD predstavlja korak dalje u pogoršanju odnosa.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.05.2021.

20:06

Prag odgovorio na rusku listu: Korak dalje ka eskalaciji, ne tiče se samo Češke
Shutterstock/yurakrasil

Osim liste "neprijateljskih" zemalja, korak dalje predstavlja i ograničenje broja lokalnih stanovnika koji mogu da budu zaposleni u češkoj ambasadi, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Pragu.

"Ovaj potez Rusije vidimo kao novi korak ka daljoj eskalaciji u odnosima ne samo sa Češkom već i sa celom Evropskom unijom i njenim saveznicima", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ruska vlada zvanično je danas stavila Češku i Sjedinjene Američke Države na listu "neprijateljskih zemalja" i saopštila da će protiv tih zemalja biti preduzete mere koje podrazumevaju da Ambasada SAD u Moskvi više neće moći da zapošljava lokalno stanovništvo, dok će broj zaposlenih lokalnih radnika u Ambasadi Češke biti ograničen na 19.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je prošlog meseca zakon kojim se ograničava broj lokalnih stanovnika koji rade u stranim diplomatskim misijama i drugim službama i naredio vladi da sačini listu "neprijateljskih" zemalja na koje će se te mere odnositi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: