Amerikanci vratili sve objekte Avganistanu

SAD su povukle sve svoje trupe iz vazduhoplovne baze Kandahar, na jugu Avganistana, jedne od najvećih vojnih baza u toj zemlji, javile su danas tamošnje vlasti.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2021.

13:56

Amerikanci vratili sve objekte Avganistanu
EPA/ JALIL REZAYEE

"Baza nam nije zvanično vraćena, ali mogu da potvrdim da su je oni (SAD) napustili u sredu", rekao je portparol avganistanske vlade u Kandaharu.

Direktor aerodroma Kandahar rekao je da su Amerikanci vratili sve objekte avganistanskim snagama. Zvanična predaja vlasti trebalo bi da se održi posle muslimanskog praznika Eid el fitr, kojim se do subote obeležava kraj meseca posta ramazana, navela su ta dva zvaničnika. U jednoj fazi ta baza bila je druga najveća, u kojoj su bile smeštene američke i međunarodne trupe prisutne u zemlji. Provincija Kandahar bivše je uporište talibana na jugu Avganistana i poslednjih meseci tu se vode borbe između talibanskih pobunjenika i avganistanskih snaga. Trodnevno primirje počelo je juče povodom muslimanskog praznika posle više nedelja jakih borbi širom cele zemlje. U Avganistanu se beleži jačanje nasilja od 1. maja, kada je trebalo da Amerikanci povuku svojih preostalih 2.500 vojnika iz zemlje.

Vašington i NATO obavezali su se da će povući sve svoje trupe do 11. septembra, na 20. godišnjicu terorističkih napada na SAD. Vojska SAD je saopštila u utorak da je do tada iz zemlje povučeno između šest i 12 odsto američkih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: