List Srba u Hrvatskoj: "Zbog Srba crnokošuljaši marširaju"

Srbi su opet remetilački faktor u Hrvatskoj, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.05.2021.

17:49

List Srba u Hrvatskoj:
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Dodaje i da su se "ni krivi ni dužni našli u centru pažnje, pa zbog Srba crnokošuljaši marširaju gradovima. Zbog Srba se podižu krivične prijave, a politički protivnici se prozivaju zbog saradnje sa Srbima".

Razlog su predstojeći lokalni izbori, koji će u Hrvatskoj biti održani u nedelju.

U prilog ovome se navodi nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt koja je pre nekoliko dana na sučeljavanju kandidata za zagrebačkog gradonačelnika u emisiji Otvoreno na HTV-u mahala papirom s brojem telefona.

Ona je tvrdilla da sa tog broja zovu birače i govore im da ona sarađuje sa Srbima zbog čega je najavila podnošenje krivične prijave. "Ne nasedajte, građani, na ove stvari jer ja sam jedini pravi izbor", kazala je Škare Ožbolt, ne obrazlažući o kakvoj saradnji se radi i zašto bi uopšte saradnja sa Srbima bila takav krimen da se zbog toga obraća pravosuđu.

Primer je i zagrebački HDZ koji je na svom fejsbuk profilu optužio kandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škoru za prljavu kampanju i podmetanja njihovom kandidatu za gradonačelnika Davoru Filipoviću.

HDZ Zagreb tvrdi da je Škoro lažno prozvao Filipovića da se krstio tek sa 14 godina i da mu je otac srpske nacionalnosti.

"Od početka sam izložen podmetanjima, prljavoj kampanji, lažnim naslovnicama i anketama, ali najgore je što sam doživeo od Trgovačkog pokreta Miroslava Škore, koji je neki dan pustio podvalu da sam ''kršten s 14 godina'' i da mi je ''otac Srbin''", nafeo je Filipović.

Poručio je i da je u međuvremenu medijima dostavio sve dokaze o svom i očevu krštenju.

"Koliko moraš biti jadan, očajan, uspaničen, da se služiš takvim gadarijama kao što on koristi, da u kampanji vređaš tuđu porodicu i besramno lažeš o njoj", kazao je Filipović takođe ne objašnjavajući šta je loše u tome da mu je otac Srbin.

Naveden je i primer Tomislava tomaševića iz platforme "Možemo!" kojeg je dok je prikupljao potpise za kandidaturu na Trgu bana Jelačića, verbalno napala grupa muškaraca tvrdeći da je - Srbin. "Da nam Srbin bude gradonačelnik, Srbin", vikao je jedan od njih.

Na prozivanje Tomaševića da je Srbin nespretno se uključio i voditelj HTV-ove emisije "Neđeljom u 2" Aleksandar Stanković koji ga je pitao je li gledao šta izbacuje Gugl kada se učita njegovo ime.

Odgovorio je da nije gledao, a na to mu je Stanković rekao:"Bez veze, otvara se najčešće ''Tomislav Tomašević, Srbin".

Tomašević se na to nasmejao i rekao: "Ne deklarišem se kao Srbin".

Kasnije u intervjuu Novostima, Tomašević je rekao da ga je Stanković zatekao pitanjem i da je reagovao refleksno.

"Nisam u tom trenutku shvatio to kao pogrdno spominjanje nacionalnosti, ali činjenica je da nemali broj ljudi i dalje smatra da je nečija pripadnost srpskom narodu razlog za političku diskreditaciju i gore od toga, što smatram potpuno neprihvatljivim i protiv čega sam se i do sada borio, kao i protiv svakog drugog oblika diskriminacije, po bilo kojoj osnovi", objasnio je kasnije Tomašević.

Ako se svemu ovome pridoda još i kolona dvadesetak mladića koji su u zoru na pravoslavni Uskrs marširali Borovom skandirajući "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati" i "Ubij Srbina" dodatno dižući ionako visoke međunacionalne tenzije što itekako odgovara desnim političkim opcijama, jasno je da su Srbi opet faktor, piše portal i dodaje: "Remetilački".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: