I zvanični podaci pokazuju: U Boru prekomerna količina sumpor-dioksida u vazduhu: "Promene?! Teško" VIDEO

U Boru je od početka maja evidentirano višestruko prekoračenje koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu.

Izvor: B92, Prva

Petak, 14.05.2021.

20:42

I zvanični podaci pokazuju: U Boru prekomerna količina sumpor-dioksida u vazduhu:
Printskrin: TV Prva

Meštani to objašnjavaju povećanjem proizvodnje u kompaniji Ziđin, a u rudniku kažu da danas ne mogu da daju odgovor na postavljena pitanja, ali da će za dve nedelje organizovati radnu posetu novinara kompaniji.

Ekolozi prete inspekcijom i apeluju na lokalnu samoupravu da se intenzivnije uključi u rešavanje ovog problema.

Meštani tvrde da se oseća da je vazduh zagađen, ima dosta sumpora i sve to prepisuju rudniku, a asmaičarima se zbog ovoga može pogoršati stanje.

"Ja ovde živim 45 godina. Da se nešto promeni - teško", jasna je bila jedna meštanka Bora.

Zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine i Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor koij vrši merenje zagađenja vazduha na pet mernih stanica takođe upućuju na prekoračenje količine sumpor-dioksida od početka maja. Naročito kritično je bilo u noći između 6. i 7. maja.

"Od početka maja meseca imamo prekoračenja koja su opasna po zdravlje ljudi, i u gradu i u prigradskom naselju. Radi se o količini sumpor-dioksida", izjavio je ekolog Toplica Jovanović ispred jednog od ekološkog udruženja koji u ovakvim situacijama odmah alarmiraju javnost i apeluju na inspekciju.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: