Brojevi padaju: Manje od 800 novozaraženih

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno da ima još 787 novoobolelih od kovida 19, dok je od posledica ove bolesti preminulo 17 osoba.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2021.

15:00

Brojevi padaju: Manje od 800 novozaraženih
Foto: Profimedia

U Srbiji je do sada ukupno testirano 3.989.567 građana, a u poslednja 24 sata testirano ih je 12.514.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima je sada 101 oboleli, dok je na bolničkom lečenju 3.047 pacijenata.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 15.30. Izjave za medije, možete prratiti uživo na B92.net.

Kon poručio građanima: "Vreme je da ga proteramo"

Epidemiolog dr Predrag Kon je za RTS rekao da je vakcinacija jedini izlaz iz epidemije, ali i da građani ne treba da se opterećuju proverom antitela, pošto je to samo jedan od pokazatelja imuniteta.

Član Kriznog štaba kaže i da je epidemijska situacija bolja i da se pad novih slučajeva registruje i dalje, što je, kako je naveo, dobar pokazatelj, kao i da nema vidljivih posledica spojenih praznika, što je dobra vest.

"Slično pada i u Beogradu, kao i celoj Srbiji, što je isto dobra vest. Obuhvat imunizacijom raste, iz dana u dan se to može videti, što je još, treća, možda i najvažnija vest i činjenica je da se već sada potpuno jasno vidi da tamo gde je obuhvat veći brže pada broj novozaraženih", naveo je Kon tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Naglasio je da je jedini izlaz vakcinisati se.

Kon je istakao da "moramo da izdržimo tu ogromnu potrebu da se opustimo". "To ne znači da ne treba da se opustimo, da neće ovi povoljni rezultati i najave dovesti do stvarnog opuštanja", kazao je Kon.

Govoreći o trećoj dozi, Kon je zamolio građane da ne pričaju o trećoj dozi i da ne odlaze na punktove. "Ne mislim ništa loše, ali jednostavno, da se ne gubi vreme sa trećom dozom, jer mi nismo ni prvu i drugu dali. Ono što sam rekao da oni koji nemaju antitela da će u nekoj budućnosti primati vakcinu, to ne znači da je to sada. To mora biti medicina zasnovana na dokazima, tek kad se urade sva istraživanja, kad se utvrdi kada, koliko vremena mora da prođe", naglasio je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: