Vučić: Deo zapadnih zemalja je licemeran

Odgovarajući na pitanja novinara o tzv "non pejperu" i promeni granica na Zapadnom Balkanu, predsednici Srbije i Sloveniji oštro su se tome usprotivili.

Izvor: Beta

Petak, 14.05.2021.

12:32

Vučić: Deo zapadnih zemalja je licemeran
Tanjug/AP photo Darko Vojinoviæ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je deo zapadnih zemalja "licemeran" kada sada kaže da nema promena granica, napominjući da je za Srbiju jedini prinicip međunarodno pravo i povelja Ujedinjenih nacija, dok su ostali "lažni i nepostojeći".

"Ti lažni principi služe da bi se nama nametnule odluke. Nemam problema sa tim, samo recite - vi Srbi ste poraženi, mi smo vas zgazili i morate da slušate a onda ćemo mi da razmislimo. To nije baš fer i pošten pristup, ali je bar istinit", rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Slovenije Barutom Pahorom.

Vučić je rekao da je to njegov odgovor na poruke iz nekih zemalja da nema promena granica, navodeći da se to ne odnosi na Pahora koji je "iskreni prijatelj Srbije već na one koji pričaju o principima a ni jednog se nikad nisu držali".

Kako je rekao, takvi su menjali granice Srbije i pre toga je bombardovali bez odluke UN. Prema njegovim rečima, Srbija će se držati stvarnih prinicipa, kao što nije priznala da je Krim deo Rusije, niti "priznaje secesije koje se odvijaju svuda".

"Nema promena granica - može, ali u skladu sa poveljom UN, to je jedini dokument na koji Srbija pristaje i na rezoluciju donetu u UN", rekao je Vučić, navodeći da će Srbija uvek truditi da se ponaša odgovorno.

Ni Pahor ne veruje u promenu granica

Predsednik Slovenije rekao je da ne veruje da su promene granica na Zapadnom Balkanu moguće mirnim putem, budući da je, kako je rekao, o veoma kompleksnom pitanju.

Odgovarajući na pitanje da precizira šta je mislio kada je juče u Prištini rekao da se protivi promena granica na Zapadnom Balkanu, Pahor je rekao da je 90-tih došlo do formiranja nekih novih granica sa nadom da će zavladati mir i nadom u evropsku perspektivu.

"To sam mislio kada sam govorio da ne verujem u to da je moguća mirna promena granica. To se ne bi tako završilo jer je reč o kompleksnom pitanju", rekao je Pahor. Rekao je i da je to pitanje važno zbog razmevanja proširenja EU.

"To je važno ne samo za mir, bezbednost i blagostanje na ovim prostorima, već i za Evrosku niju", rekao je Pahor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: