Vučić: Vidite kako se završavaju zamrznuti konflikti VIDEO/FOTO

Beograd -- Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kao i o EU integracijama jer Slovenija preuzima predsedavanje Unijom, izjavio Vučić nakon sastanka s Pahorom.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Za nas je važna uloga koju Slovenija ima u regionu i uvek smo se odazivali na samit Brdo-Brioni, rekao je predsednik Srbije nakon razgovora sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom danas u Beogradu.

"Za nas je najvažnije pitanje Kosovo, mi želimo da vodimo dijalog i za to smo uvek bili. Vidite kako se završavaju zamrznuti dijalozi, koji se aktiviraju svakih pet godina i bude mrtvih", rekao je Vučić.

"Mi smo za kompromisno rešenje, ne znamo da li ćemo o tome uspeti, jer je za dogovor potrebno dvoje", rekao je on.

Pahor je rekao da je glavni razlog njegove posete Beogradu priprema za samit Brdo-Brioni. Kazao je i da je za Sloveniju važno da proces proširenja ne zastane i da se njegova zemlja zalaže da se taj proces okonča što pre.

"Proširenje EU na Zapadni Balkan je geopolitička nužnost, mora ići brže i treće, što će biti naglašeno na samitu, je da EU mora da zauzima ceo prostor Zapadnog Balkana", kazao je Pahor.

"Mi smo sada vođe i imamo odgovornost za mir i stabilnost, i mislim samo ako krenemo putem pomirenja i reformi možemo da očekujemo brže proširenje koje će EU videti na kraju i kao svoju dužnost", kazao je još slovenački predsednik.

Na pitanje novinara da li će EU podržati takav plan Slovenije, Pahor je rekao da je evidentno da postoje dve vrste zabrinjavajućih zamora - zamor EU u vezi s proširenjem, ali i zamor na Zapadnom Balkanu od čekanja zbog čega više nema elana u tim zemljama.

"To nije u interesu ni jednih, ni drugih", rekao je Pahor i dodao da Slovenija želi da upozori EU da samo na taj način, primanjem Zapadnog Balkana, može rešiti to geopolitičko pitanje.

"Ako na kraju krajeva i pogledate kartu – Zapadni Balkan je okružen EU, a ni broj ukupan stanovnika ne bi trebalo da bude toliki problem za Brisel, kao na primer što je problem oko Turske", zaključio je Pahor.

Upitan da li se i Srbija umorila od čekanja EU, Vučić je rekao da je Srbija na EU putu i da sve druge podržava na tom putu, i Albaniju, S. Makedoniju, BiH, a nije se ni protivila viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo.

"Mislimo da je važno da smo jedni pored drugih i nemamo ništa protiv celovitog pristupa", rekao je on.

"Što se tiče odnosa EU prema Srbiji – mi smo na tom putu, ne postoje idelani odnosi, ali je bitno da postoje", kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu