EU upozorava na "konačni cilj Moskve"

Zvaničnici Evropske unije pozivaju na snažniji odgovor bloka na rusku agresiju prema Ukrajini.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Četvrtak, 13.05.2021.

19:45

EU upozorava na
Shutterstock/esfera

Upozoravaju da je konačni cilj Moskve integracija delova istočne Ukrajine u kojima rat besni već sedam godina, prenosi Radio slobodna Evropa.

Upozorenja su deo izveštaja koji je napisala diplomatska kancelarija EU. Izveštaj, u koji je RSE imao uvid, podeljen je prošle nedelje članicama Unije.

Od izbijanja 2014. godine, u sukobu proruskih separatista i ukrajinskih trupa ubijeno je preko 13.000 osoba, a raseljeno preko milion.

Borbe su bile periodične, a napetost je prošlog meseca naglo porasla nakon što je Rusija rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog naoružanja u svoje regije koje se graniče sa Ukrajinom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je izabran na platformi koja pokušava da okonča sukob, suočen sa ovom pretnjom tražio je i stekao snažnu podršku Zapada, a Moskva je na kraju povukla deo svojih snaga.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji se prošle sedmice sastao sa Zelenskim u Kijevu, kritikovao je raspoređivanje ruskih vojnika. Evropska unija nastoji da pronađe jedinstven pristup Rusiji, koja je i najveći trgovinski partner bloka. Njihov nastup kritikovan je kao slab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: