Za B92.net slike stvarnog užasa kod Tel Aviva: "Rakete su presretnute iznad zgrade u kojoj živim" FOTO

Za B92.net direktno iz Izraela govorila je potpredsednica izraelske NVO "Monitor" Olga Dojč. "Noć je bila burna, sirene i u jedan ujutru".

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

08:33

Za B92.net slike stvarnog užasa kod Tel Aviva:
Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Podsetimo, oči celog sveta uprte su u eskalaciju sukoba u pojasu Gaze, koji se ne smiruju već treći dan.

Mediji iz minuta u minut objavljuju najnovije informacije sa područja koje je vekovima mesto najoštrijih sukoba. Prema najnovijim informacijama, Generalštab izraelskih odbranmbenih snaga razmatraće i odobrenje moguće kopnene ofanzive na Pojas Gaze.

Ali, kako zaista izgleda život pod sirenama i raketama u Izraelu i pogotovo kako protiču noći, za naš portal opisala je potpredsednica izraelske NVO "Monitor" Olga Dojč.
Foto: Privatna arhiva
"Noć je kod nas bila burna. Sirene su se oglasile u centru Izraela, Tel Aviv i šira okolina, oko 19 sati i ponovo oko 1 ujutru. Prilikom drugog naleta bio je direktno udarac u gradu u kom ja živim Petah Tikva. Pogođena je zgrada. Na sreću, osim velike materijalne štete, niko nije fizički povređen", kazala je ona za B92.net i navela da je pet osoba pregledano i tretirano zbog udisanja dima ali i napada panike.

Ona kaže da je "Čelična kupola", odnosno protivvazdušni odbrambeni sistem koji koristi Izrael i koji se smatra jednim od najmodernijih u svetu, presrela nekoliko raketa nad zgradom u kojoj ona živi.

"Ovako izgleda ostatak rakete, nakon presretanja. Ovo je palo u dvorište od komšija u našem kraju", kazala je ona.
Foto: Privatna arhiva
S druge strane, zanimalo nas je kako se građani Izraela upozoravaju na predstojeće raketne napade, a Olga Dojč nam je objasnila da uglavnom svi imaju aplikaciju na telefonu koja ih unapred upozorava na napade i koja se oglašava poput zvuka prave sirene.

Prema njenim rečima oglašavaju se i prave sirene postavljene skoro svuda, ali je ipak sigurnije da se ima aplikacija na telefonu jer se bolje čuje.

Konzul Srbije u Izraelu: 1.500 Srba je u zemlji

Konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je za TV Prva da su noćas nasumično raketirani ciljevi unutar Izraela, a posebno gradovi u okviru centra.

"Uhapšeno je 375 vandala zbog divljanja unutar suverenog Izraela, mahom arapske manjinske populacije", rekao je on.

Kako je dodao, u Izraelu živi oko 1.500 Srba koji su tu već decenijama, jer su jevrejskog porekla.

"Tu su i sportisti, kao i drugi koji su u zemlji zbog posla. Svi su dobro, ali nažalost, širenjem radijusa dejstvovanja na centar umnožio se broj naših građana koji su u opasnosti", rekao je on.

Kako je dodao, "Gvozdena kupola", sistem odbrane, uspeo je da zaštiti zemlju od napada.

"Deluje 85 do 90 osto, nemoguće je hermetički zatvoriti prostor, ali, slava Bogu, radilo je", kazao je on.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: