Kurc: To bi bilo apsurdno

Austrijski kancelar koji se nalazi pod pritiskom, rekao da ne očekuje krivičnu presudu u vezi navodnih lažnih iskaza pred istražnim odborom zbog afere "Ibica".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.05.2021.

07:24

Kurc: To bi bilo apsurdno
EPA-EFE/ LUKAS BARTH-TUTTAS

Sebastijan Kurc je za javni servis ORF povodom istrage Tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, a koje ga vodi kao osumnjičenog, kazao da je stalno pokušavao da odgovori istinito na pitanja u istražnom odboru.

Istakao je da se sada insistira na svakoj reči. Objasnio je da je uvek govorio da je Tomas Šmit kandidat za mesto šefa Austrijskog industrijskog holdinga (OeBAG).

Naime, istražne radnje su vezane i za navodne izjave pred istražnim odborom da nije bio uključen na bilo koji način u imenovanje Šmita.

"Čak i iz SMS poruka se vidi da moji predlozi za članove Nadzornog odbora nisu prihvaćeni. To je ultimativni dokaz da nisam donosio odluke", kaže Kurc.

Priznao je da je bio uključen u transformaciju OeBIB u OeBAG, ali je dodao da je odluka bila na tadašnjem ministru finansija Hartvigu Legeru.

Kurc je rekao da se u istražnom odboru ne vode "prijatni razgovori", već u njima opozicija svesno podgreva atmosferu kako bi izdejstvovala lažne iskaze. Ukazao je da je odgovarao po najboljoj savesti i da nije svesno dao bilo kakav lažni iskaz.

S tim u vezi naglasio je da ne može zamisliti da će ga bilo koji sud osuditi. Na brojna pitanja da li će podneti ostavku u slučaju krivične presude Kurc je objasnio da ne razmišlja o tome jer je podnet samo zahtev za krivično gonjenje.

On smatra da iza toga stoji kampanja čiji je cilj da "Kurc mora da ode".

Kazao je da sigurno nije sve ispravno radio, ali zasigurno nije davao lažne iskaze. "Dva puta sam izabran sa mojim timom i tako nešto neću dopustiti", poručio je.

Inače, Kurc je juče saopštio da ga je kontaktiralo Tužilaštvo i saopštilo da je protiv njega i njegovog šefa kabineta pokrenuta istraga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: