"Priština neće odustati od tužbe za genocid"

Vjosa Osmani izjavila je da je slovenačkog predsednika Boruta Pahora obavestila da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ali, rekla je, neće se razgovarati o promeni granica i neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.

"Naš status utvrđen je 17. februara 2008, takođe granice, zbog toga sam naglasila spremnost Kosova da bude deo dijaloga. Kosovo će sedeti za stolom i razgovarati o važnim pitanjima kao što je pitanje nestalih osoba", rekla je Vjosa Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Ona je naglasila da Priština neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid, prenosi Kosovo onlajn.

"Već sam ranije izjavila, to je zajednički sporazum tri institucije, jer svaki stav koordinišemo sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem i predsednikom parlamenta, a tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo. Naš odgovor je da je genocid počinjen na Kosovu. Priprema tužbe mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja nam pomogne da postignemo pravdu", rekla je Vjosa Osmani.

Ona je rekla da je sa Pahorom razgovarala o ubrzanju evropskih integracija celog regiona i tvrdi da je tzv. Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

Ona je rekla i da je Pahor, tokom sastanka, ocenio da će liberalizacija viznog režima "ojačati kredibilitet Evropske unije na Kosovu".

Pahor je rekao da je sa Vjosom Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i najavio da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenim "non pejperu", čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju.

"Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na predstojećem samitu da nastave proces proširenja i reforme", poručio je Pahor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu