Visković: Savet bezbednosti neće odobriti povlačenje Kfora

Bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN nije moguće ispuniti zahtev za povlačenje Kfora sa Kosova, kaže za Kosovo onlajn profesor Ivo Visković.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/ Petrit Prenaj
EPA/ Petrit Prenaj

Visković ističe da je pitanje povlačenja Kfora sa Kosova u ovom trenutku taktički potez i probni balon i da takav potez ne može biti odobren od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kada je u pitanju predstojeća radna večeri lidera Zapadnog Balkana zakazana za 18. maj u Briselu, Visković ne veruje da će biti dogovoren datum nastavka pregovora Beograda i Prištine.

"Na predstojećem sastanku lidera Zapadnog Balkana je moguće da bude razmatrano pitanje dijaloga, ali ne verujem da će doći do dogovora kada je u pitanju datum nastavka dijaloga. Prištinska strana je pokazala izrazitu nespremnost za nastavak dijaloga što nije naišlo na oštriju reakciju Evropske unije“, kaže Visković.

Visković smatra da prištinske lidere za pregovarački sto može dovesti samo pritisak od strane Vašingtona, koji se, kako kaže, neće dogoditi ukoliko se proceni da u dijalogu stvari neće biti pomerene sa mrtve tačke.

"Evropska unija je pokazala da nema pravu vrstu pritiska na kosovskog premijera Aljbina Kurtija, samo Vašington ima načine da ga dovede za pregovarački sto. SAD će pritisnuti Prištinu samo ukoliko procene da će se u dijalogu stvari pomeriti sa mrtve tačke i da će doći do konkretnih rešenja. SAD su svesne da je srpska strana pokazala spremnost za nastavak procesa, a da prištinski lideri pokazuju mnogo radikalnije stavove. Ako procene budu da dijalog neće doneti konkretne rezultatate, oni u dodatne pritiske neće ulagati energiju, osim ako situacija ne zapreti eskalacijom“, kaže Visković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu