"Ako se zatraži povlačenje Kfora..."

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da povlačenje Kfora sa KiM, o čemu je danas govorio predsednik Srbije, nije moguće bez saglasnosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 13.05.2021.

12:11

EPA-EFE Ðorðe Saviæ

Milivojević je za Kosovo onlajn naglasio i da bi povlačenje mirovne misije sa prostora Kosova koje je pod međunarodnim protektoratom značilo kršenje rezolucije 1244.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je danas izjavio da ima informaciju da se jedna velika sila sprema da zatraži povlačenje Kfora i Unmika s Kosova.

Milivojević još kaže da nije slučajno ni to što na predstojeću radnu večeru lidera Zapadnog Balkana zakazanu za 18. maj u Briselu ide premijerka Ana Brnabić, a ne predsednik Srbije Vučić.

"Na radnu večeru u Brisel ići će srpska premijerka Ana Brnabić pošto će na stolu biti operativne teme, mere koje će se preduzimati u oporavku od pandemije pre svega na socijalno ekonomskom planu. Ono što je centralna tema je stanje u regionu i pokušaj EU da podigne dinamiku angažovanja radi ostvarenja strateških ciljeva i osnaživanja sopstvenog kredibiliteta, posebno kada su u pitanju interesi zapada u regionu u odnosu Rusiju i Kinu", kaže Milivojević.

Bivši diplomata ne očekuje da će na radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana biti reči o dijalogu Beograda i Prištine i navodi da odbijanje Aljbina Kurtija pozivu na razgovore 11. maja koji je uputio Žozep Borelj ukazuje na autoritarnost i radikalne stavove kosovskog premijera.

"Kurti se ponaša autoritarno i ima radikalne stavove, dok Evropska unija pokazuje da nema mehanizme, političku volju ni mogućnost da adekvatno reaguje na prištinske vlasti. Platforma koju je usvojila Priština ne ostavlja prostora za dijalog i na nju Srbija ne može da pristane. Takođe zapadne sile ne ostvaruju pritisak na prištinske vlasti da promene prilaz dijalogu koji ne može da se vrati na nulu, nego da se nastavi tamo gde je stao kroz ispunjenje svega što je dogovoreno", kaže Milivojević.

On isitiče da u dijalogu ne postoji mogućnost razgovora dva ravnopravna partnera ni priznanja Kosova i kaže da će dijalog biti test za međunarodnu zajednicu, naročito one njene članice koje su podržale nezavisnost Kosova.

"Ni dolazak bivšeg britanskog ambasadora Majkla Devenporta na čelo misije OEBS na Kosovu nije slučajno, i to je vid pritiska zapadnih centara moći u ostvarenju njihovih ciljeva i daljem uspostavljanju državnosti Kosova. Odgovornost za nastavak dijaloga nije na Srbiji nego na međunarodnoj zajednici i to će biti test za međunarodnu zajednicu, naročito one njene članice koje su podržale nezavinost Kosova. Verujem da nastavak procesa dijaloga zavisi skoro isključivo od Vašingtona koji može da izvrši pritisak na prištinske vlasti. Nastavak dijaloga treba očekivati u junu, ako se za to stvore uslovi – pre svega kroz implementaciju ranijih dogovora, nastavak rešavanja ranije započetih pitanja nestalih, imovine, osnivanje Zajednice srpskih opština i svega što je dogovoreno Briselskim sporazumom", ističe Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: