"To je smešno. Bugarska je taj problem izmislila"

Skoplje, Atina -- Bugarska je izmislila ovaj smešan, nepostojeći problem, rekao je Zoran Zaev u Atini, gde je zatražio pomoć Grčke kako bi Skoplje što pre počelo pregovore sa EU.

Izvor: RTS
Podeli
Depositphotos/ AleksTaurus
Depositphotos/ AleksTaurus

"Prijatelji smo sa svima. Bugarska je ovaj problem izmislila. Čak, sada ne mogu ni da vam objasnim u čemu je problem, jer je smešan - nepostojeći", rekao je Zaev u Atini.

Početak pregovora Severne Makedonije sa EU zastao je početkom godine, pošto je Bugarska zatražila da se prethodno reše pitanja vezana za identitet Makedonaca i nekolicine nacionalnih junaka, poput Goce Delčeva.

Istovremeno, izvestan broj diplomata u EU smatra da početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa Briselom treba razdvojiti, jer je teško predvideti kada će Skoplje i Sofija rešiti otvorena pitanja. Šta želi Sofija?

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu