Leto u Srbiji - klimatolozi upozoravaju

Poslednjih godina svedoci smo toplije klime. Klimatolozi upozoravaju da bi kao posledica globalnog zagrevanja leta u Srbiji mogla da postanu kao na Mediteranu.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 13.05.2021.

23:15

Leto u Srbiji - klimatolozi upozoravaju
Foto: Printskrin/Prva TV

Mnogo toga se poremetilo na globalnom nivou kada je reč o klimi, pa i jasne granice između godišnjih doba.

Godišnje ima oko 20 više toplih dana, kada temperatura pređe 25 stepeni, toplije su i zime, a snega je sve manje.

"Postoji šansa da ukoliko se klima još drastičnije promeni nego sada, da klima u Srbiji postane slična mediteranskoj klimi, posebno u toku toplijeg dela godine, jer znamo da na Mediteranu je obično sušni period sa malo kiše i visokim temperaturama. Danas već u toku leta imamo 3-4 takva toplotna talasa", rekao je Vladimir Đurđević, iz Instituta za meteorologiju

On je dodao da će ti toplotni talasi biti još intenzivniji.

"U nekim tim najgorim scenarijima u stvari naša leta će da budu jedan neprekidni toplotni talas u odnosu na uslove iz sredine 20. veka. Tako da u tom smislu bila bi neka situacija koja je danas tipična za Atinu", rekao je Đurđević.

I ove godine Srbiju očekuje nešto toplije leto sa više padavina krajem juna. Meteorolozi kažu da će temperature narednih meseci biti iznad višegodišnjeg proseka, ali se neće desiti ništa ekstremno.

Procenjuje se da će se srednja globalna temperatura do kraja veka uvećati za četiri stepena. Ako ne smanjimo korišćenje fosilnih goriva poput uglja, nafte ili gasa, stručnjaci upozoravaju da bi do kraja ovog veka planeta mogla da bude neprepoznatljiva.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: