Austrija pokrenula istragu protiv Sebastijana Kurca

Beč -- Protiv austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonelija pokrenuta istraga zbog sumnje da su dali lažni iskaz u aferi "Ibica".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala obavestilo je Kurca i Bonelija da se protiv njih vodi istraga i da se oni vode kao osumnjičeni, preneo je sam Kurc u izjavi medijima.

Opozicione Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Neos podnele su prijavu protiv Kurca i Bonelija.

Kurc i Boneli su, pred istražnom odbornom, rekli da nisu bili uključeni u imenovanja šefa Austrijskog privrednog holdinga (OeBAG) Tomasa Šmida i devet članova Nadzornog odbora.

Tužilaštvo, s tim u vezi, ima očigledno drugačije viđenje, i može podneti zahtev za krivično gonjenje.

Kurc je, na današnjoj konferenciji za štampu pred sednicu vlade, rekao da očekuje da će Tužilaštvo podneti zahtev za krivično gonjenje i da će morati pred sudiju te tako dobiti priliku da iznese svoje viđenje stvari.

On je kazao da je pred istražnom odborom pokušao da doprinese rasvetljavanjuu stvari od pre par godina.

"Postala je uobičajena metoda da se u istražnom odboru podmetanjima podstiču tenzije. Brzo se pokušava nekome reč staviti u usta i izokrenuti je, te ljude naterati na lažne iskaze", objasnio je Kurc.

On je istakao da ne pomišlja na ostavku i da je uvek na sva pitanja odgovarao držeći se istine. Zbog toga, kaže, ne može zamisliti da bude osuđen. Istakao je da je uvek bio svestan da je istraži odbor važno telo, kojem mora da odgovara.

Istovremeno je podsetio i da se mnoga pitanja, koja su postavljena, tiču stvari koja su se dogodila pre mnogo vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu