"Ciljevi kosovskih vlasti u dijalogu sa Srbijom nisu definisani"

Politički analitičar Bljerim Burjani ocenjuje da je program rada Vlade Aljbina Kurtija vrlo ambiciozan, naročito u domenu socijalne i zdravstvene zaštite.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Depositphotos/Yarr65
Depositphotos/Yarr65

On je naveo da je glavni nedostatak programa u tome što nisu jasno definisani ciljevi spoljne politike, naročito ciljevi dijaloga sa Srbijom.

“Ne postoji platforma za dijalog sa Srbijom, osim političke retorike da bi dijalog trebao biti dobro pripremljen. Dakle, ima mnogo stvari u ovom razrađenom programu i nije poznato kako će se sprovesti, postoje čak i veliki profesionalni nedostaci i netačni analitički parametri”, kazao je Burjani.

Šema socijalnog programa je dobro koncipirana, smatra Burjani i dodaje da bi adekvatna realizacija ciljeva bila od ključnog značaja za ublažavanje ekonomskih i socijalnih uticaja kao i uticaja krize na siromaštvo.

“Veliki deo programa odnosi se na model socijalne potrošnje i uspostavljanje novih socijalnih šema u doba pandemije. Međutim, socijalni program uspostavlja šeme koje iziskuju visoke troškove i čini se da neće rešiti ili ublažiti siromaštvo u velikoj meri”, navodi Burjani.

On ističe značaj osnivanja Fonda za zdravstvenu zaštitu i podseća da građani Kosova jedini u regionu nemaju zdravstveno osiguranje i da su rešavanje ovog problema obećavali svi koji su do sada bili na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu