Radovan Karadžić će biti premešten u drugi zatvor

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić biće premešten u drugi zatvor u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

16:21

Radovan Karadžić će biti premešten u drugi zatvor
EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL

Iz Britanske vlade su saopštili da će Karadžić biti prebačen u Britaniju na izdržavanje ostatka svoje kazne.

Britanski šef diplomatije Dominik Rab je naveo u saopštenju da bi Velika Britanija trebalo da se ponosi činjenicom da je "od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava, podržala 30 godina traženja pravde za gnusne zločine".

"Radovan Karadžić je jedan od retkih ljudi koji su proglašeni krivim za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i dece u genocidu u Srebrenici i pomagao je u procesuiranju opsade Sarajeva svojim nemilosrdnim napadima na civile", rekao je šef diplomatije.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je 2019. godine Karadžića na doživotni zatvor, zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu, kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: