Joanikije: Sveti Vasilije će odagnati epidemiju

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije veruje da će Sveti Vasilije Ostroški odagnati epidemiju kovida 19.

Izvor: Glas Amerike

Sreda, 12.05.2021.

17:33

Joanikije: Sveti Vasilije će odagnati epidemiju
Ilustracija: Depositphotos/ xload

Kao i da niko, pa ni vlasti i sveštenstvo SPC, nije lud da zabrani vernicima pristup ćivotu tog pravoslavnog sveca.

Lokalni mediji preneli su da je Joanikije, govoreći pred većim brojem vernika nakon održane liturgije povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog, rekao da “Sveti Vasilije naročito iscjeljuje bolesnike”.

“U ove skoro dvije godine od kada je počela zaraza, i pored svih mjera, narod pristupa ćivotu Svetog Vasilija i naravno niko nije lud, ni od naših vlasti niti od sveštenstva da brani bilo kome u ova vremena kada su inače dosta ozbiljne mjere zbog zaraze, da pristupa ćivotu ostroškog vidara i iscjeljitelja", rekao je Joanikije, prenosi RTCG.

Joanikije je naveo da “zaista vjerujemo da će Sveti Vasilije Ostroški pomoći i odagnati ovu epidemiju daleko od nas i proćerati je da je više nema” i dodao: “Samo da se mi popravimo”.

“A ove stege i ove nevolje koje su nas nalazile pomogle su nam na neki način da se vratimo jednostavnosti. U jednostavnosti je i ljepota i snaga. U našem skromnijem obilježavanju nismo ništa suštinski izostavili, pozivajući uvijek narod da poštuje mjere jer ovo je opaka bolest”, rekao je Joanikije okupljenim vernicima.

On je poručio da “ne treba niko da bude nerazuman jer ljudi umiru” i dodao da “onaj ko misli da zaraze nema neka ode i posjeti bolesnike na kovid odjeljenjima i ljekare koji tamo rade, da vide kojim su mukama podvrgnuti i bolesnici i ljekari”.

“Sreli smo se sa jednim užasom u našem vremenu ali se nijesmo uplašili jer naša je vjera, vjera u vaskrsenje. Sve što nas snalazi prihvatamo smireno sa vjerom i idemo u susret da rješavamo probleme a ne da bježimo od njih. Daće Bog da ovu bolest i ovu zarazu uz zalaganje svih vas i uz molitve svih vas otjeramo od naših domova i od naših porodica", rekao je Joanikije na skupu pred manastirom Ostrog.

Ranije ovog meseca premijer Zdravko Krivokapić je, upitan da prokomentariše kršenje epidemioloških mera u verskim objektima, rekao da misli “da se to ne može definisati zemaljskom pričom”.

“To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam", rekao je crnogorski premijer.

On je tada i najavio okupljanje u Nikšiću na Dan Svetog Vasilija, navodeći da “ne postoji nijedan Nikšićanin, među njima i ja, koji ne bi izašao na te litije”.

“Vi mene sve svodite na to da postoji samo zemaljski svijet. To nije tačno", rekao je crnogorski premijer.

Krivokapić je tada naveo da je “u saznanju“ da crkva neće pozivati građane na litije u Nikšiću povodom 12. maja, praznika Svetog Vasilija Ostroškog, ali je dodao i to da je “obaveza crkvenih velikodostojnika da budu sa pastvom”.

"Ako treba, mi ćemo zajedno sa policijom i vojskom biti na tim punktovima i obezbijediti maske i dezinfekciona sredstva. To je jedino što možemo da uradimo u ovoj situaciji. Ako mislite da će ova Vlada hapsiti sveštenike, prevarili ste se", rekao je Krivokapić povodom kršenja epidemioloških mera u verskim objektima.

Episkop Joanikije nedavno je primio prvu dozu Fajzerove vakcine, dok je premijer Krivokapić, na pitanje novinara kada će primiti vakcinu, ranije ovog meseca rekao da “ima dovoljno antitijela, pa nema potrebe”.

Prema važećim merama za suzbijanje epidemije, koje je donelo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, zabranjeno je okupljanje u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima.

U Crnoj Gori je od početka epidemije koronavirusa zaraženo 98.546 osoba, od kojih je preminulo 1.547, među kojima i mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: